Privacyverklaring

Leiders werken nog te weinig aan zelfinzicht

28 oktober 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Veel leiders beseffen dat zelfinzicht hun leiderschap verbetert, maar er is nog veel ruimte voor zelfreflectie en zelfontdekking.

Werkgeversorganisatie Etion bevroeg 350 leidinggevende profielen over hun bewustzijn, behoefte en engagement in zelfinzicht. Die rondvraag leert dat er een drempel bestaat om onderliggende lagen te ontdekken.

Iedereen is zich bewust van de eigen kwaliteiten en beperkingen maar bij de vraag naar hoe bewust ze zijn over hun eigen gedrag, zakt dit naar 76%.

Vier op de vijf bevraagden geven aan dat patronen in het eigen gedrag die resulteren uit het verleden, hen al gehinderd hebben in hun werk.

Bron Etion

De Etion-enquête over zelfinzicht schept een beter beeld over de behoeften van leidinggevenden aan zelfinzicht, hoe zij bewust bezig zijn met zelfreflectie en welke initiatieven zij nemen in organisaties.

Tien belangrijkste conclusies

  1. Leiders geloven dat meer zelfinzicht van hen een betere leider maakt, voor zichzelf en voor anderen.
  2. Er is een hoge activiteit in zelfonderzoek bij leiders. Zeven op de tien doen actief aan zelfreflectie.
  3. Alle leiders zijn zich bewust van hun kwaliteiten en belemmeringen. Ze hebben het moeilijker om in te schatten hoe anderen over hen denken.
  4. Er is een terughoudendheid om met anderen te praten over eigen gedrag en emoties. De helft van de leiders neemt initiatief tot gesprek.
  5. Zeven op de tien leiders nemen initiatief tot gesprekken met hun medewerkers om hen een klankbord te geven.
  6. Een kwart voelt zich onder druk staan om zich op een bepaalde manier te gedragen. Bij de leeftijdscategorie 31-40 jaar en bij grotere organisaties stijgt dit cijfer naar een op de drie.
  7. Drie leiders op de vijf benutten hun volledig potentieel in hun werkomgeving. Van de jongere generatie (31-40jaar) benutten slechts twee op de vijf hun volledig potentieel in hun werk.
  8. Jongere leiders hebben meer behoefte aan zelfinzicht. Maar zij zijn minder actief in zelfreflectie en nemen minder initiatief in de organisatie.
  9. Leiders zijn minder actief in zelfinzicht dan hun behoefte aangeeft.
  10. Zeven op de tien leiders maken gebruik van analysetools in de organisatie. De meest gebruikte tools zijn persoonlijkheids- en gedragsanalysetools. In gesprek gaan met medewerkers en persoonlijke coaching worden als alternatief aangeduid.

De enquête wijst uit dat er heel wat bewustzijn en positiviteit bestaat over zelfinzicht bij leiders en in organisaties. Maar leiders hebben nog wat werk om hun behoefte ook effectief om te zetten in actie. Frequente zelfreflectie en zich laten omringen door veilige klankborden is het antwoord op deze problematiek. "Iemand kan zichzelf maar tegenkomen wanneer hij uit zijn comfortzone durft te stappen", concludeert Etionspecialiste Annelies Boecxstaens. Zij schreef een inspiratienota over het thema Zelfinzicht bij leiders.