In de strijd tegen de loonkloof introduceert Europa de loontransparantierichtlijn, een wetgeving die werkgevers dwingt om meer transparantie te bieden over lonen. Tijdens HRDesign, het evenement van HRmagazine over loontransparantie, presenteert advocaat Yne Machiels van Reliance|Littler een heldere toelichting over wat deze richtlijn betekent voor bedrijven en hun hr-afdelingen. “Transparantie is een krachtig middel dat vraagt om een culturele verandering binnen organisaties.”
Het principe van gelijk loon voor gelijk werk is niet nieuw. Reeds in 1957 legde het Verdrag van Rome de basis voor gendergelijkheid op de werkvloer. België bouwde daarop voort met cao nr. 25 in 1975, de Genderwet in 2007 en de Loonkloofwet in 2012. Toch blijven vrouwen vandaag gemiddeld minder verdienen dan mannen. Waarom slagen deze wetten er niet in om de loonkloof definitief te dichten?
Volgens Yne Machiels biedt de nieuwe loontransparantierichtlijn mogelijk een antwoord. Deze Europese regelgeving legt werkgevers strenge verplichtingen op en gaat verder dan ooit in het aanpakken van ongelijkheden.
De richtlijn vraagt bedrijven om hun loonbeleid transparant te maken. Concreet betekent dit dat werknemers recht krijgen op informatie over salarisniveaus en -criteria. Nieuwe aanwervingsprocedures moeten objectief zijn. Werkgevers moeten loonaudits uitvoeren. Deze audits brengen mogelijke ongelijkheden aan het licht en verplichten bedrijven om actie te ondernemen.
Toch roept de richtlijn ook vragen op. Hoe garandeer je bijvoorbeeld privacy wanneer looninformatie openbaar wordt gemaakt? En wat zijn de sancties als een bedrijf niet voldoet aan de eisen?
De handhaving van de richtlijn is streng. Werknemers kunnen zich beroepen op omgekeerde bewijslast, wat betekent dat werkgevers moeten aantonen dat er geen discriminatie is. Dit maakt het voor hr cruciaal om processen en data correct te beheren en documenteren.
De verwachting is dat de richtlijn de loonkloof kan verkleinen, maar Yne Machiels benadrukt dat het succes ervan afhangt van hoe bedrijven dit in de praktijk brengen. “Transparantie is een krachtig middel, maar het vraagt om een culturele verandering binnen organisaties.”
De loontransparantierichtlijn zet bedrijven aan tot introspectie: waar staan we vandaag en hoe kunnen we verbeteren? Voor hr-directeurs is het een kans om leiderschap te tonen in de evolutie naar een eerlijkere arbeidsmarkt.
Met de richtlijn wil Europa een stap verder gaan dan eerdere regelgeving. De vraag blijft echter of dit de definitieve doorbraak zal betekenen. Wat wel zeker is: loontransparantie is niet langer een optie, maar een onontkoombare uitdaging.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.