Privacyverklaring

Lynda Gratton: ‘Experimenteer met nieuwe manieren van samenwerken’

2 maart 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock

Volgens de Britse hr-legende Lynda Gratton hangt goede samenwerking erg sterk af van vier elementen: een cultuur gebaseerd op vertrouwen, diversiteit in netwerken, ons productief potentieel en een gevoel van zinvolheid. Lange tijd werken op afstand holt deze vier elementen uit. Tenzij u daar iets aan doet.

Hoe langer mensen thuis werken, hoe minder ze zich verbonden voelen en dat erodeert de samenwerking, het vertrouwen en het vermogen om conflicten op te lossen.

In tijden zoals deze, zo schrijft Lynda Gratton in een blog, sluiten mensen de rangen en blijven ze dicht bij hun sterkste banden, zeg maar mensen die ze goed kennen en waarmee ze snel informatie en kennis kunnen delen. Anderen sluiten ze ondertussen uit. Hoewel dit sommige relaties kan versterken, is het ook negatief voor netwerken die niet makkelijk herop te bouwen zijn.

Meer diverse netwerken rond zwakkere verbanden en toevallige ontmoetingen, komen onder druk. Dat is slecht nieuws voor organisaties die het moeten hebben van serendipiteit en van creatieve innovaties die je krijgt door nieuwe combinaties van mensen en ideeën.

Lynda Gratton adviseert vier acties om de creativiteit op peil te houden.

Probeer niet om het kantoor na te bouwen – Gewoon interpersoonlijke ontmoetingen door een online equivalent zal de collaboratieve cultuur niet redden. Experimenteer zoveel mogelijk met verschillende technologieën, formaten en virtuele vergaderstijlen om die serendipiteit in de connecties en de interacties meer te faciliteren.

Herleid het werk niet tot een reeks eindeloze reeks videovergaderingen – Varieer de manier waarop je communiceert om monotonie en vermoeidheid te vermijden. Bel eens spontaan in plaats van een formele meeting te beleggen. Misschien kan telefoneren al wandelend een nieuw perspectief creëren. Bouw spontaniteit in. Neem eens deel aan de vergadering van een ander team om te zien hoe zij de dag doorkomen. Dat kan vertrouwen helpen op te bouwen en de verzwakkende netwerken versterken, wat dan weer de creativiteit op peil kan houden.

Moedig over de grenzen kijken aan – Sommigen zijn er goed in om diverse netwerken uit te bouwen over de grenzen van vertrouwde domeinen heen. Die overbruggers moet je in deze tijden extra aanmoedigen. Zorg dat ze zich gewaardeerd voelen, want wat ze doen is belangrijk voor de innovatie.

Creëer een gedeeld verhaal - In deze nieuwe wereld van netwerken zijn verhalenvertellers onze beste leiders. Ze verstaan de kunst om verschillende scenario’s te schetsen die een beeld geven van mogelijke toekomsten. Die geven energie en zingeving bij collega’s over de grenzen van hun fysieke scheiding heen.

Blijf hoe dan ook experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken. Zodra we terugkeren naar onze fysieke kantoren, zullen we die misschien nooit meer op dezelfde manier ervaren, zo concludeert Lynda Gratton.

Bron: lyndagratton.com