Privacyverklaring

Meer vertrouwen in externe payrollpartners: België bij Europese koplopers

23 mei 2025
Tekst
Elien Verheye

In vergelijking met vorig jaar investeren Belgische werkgevers duidelijk meer in hun loonadministratie. De drie voornaamste investeringsdomeinen zijn: inspelen op veranderende arbeidswetgeving (51%), het verbeteren van de beveiliging van payrollgegevens (42%) en de omschakeling naar papierarme, duurzame processen (41%). Dit sluit nauw aan bij de Europese ontwikkelingen. Door gebruik te maken van een digitaal selfservice hr-systeem wordt de data bovendien sneller en nauwkeuriger beschikbaar. Belgische en Italiaanse werkgevers behoren tot de actiefste gebruikers van externe payrollpartners. Opmerkelijk is dat één op de drie Belgische bedrijven aanzienlijk bespaart door de loonverwerking uit te besteden. Dat blijkt uit een recente internationale studie van SD Worx onder 5.625 hr-managers en 16.000 werknemers uit zestien Europese landen.

Werknemers beheren vaker zelf hun hr-taken

Het aantal Belgische organisaties dat inzet op een efficiëntere payroll is dit jaar opnieuw gestegen. Zo geeft 51% van de werkgevers aan te investeren in naleving van arbeidswetten. Dit toont een duidelijke toename ten opzichte van 31% in 2024. Ook volgt 61% van hen actief de Europese regelgeving rond hr.

De bescherming van salarisgegevens blijft een prioriteit: 42% van de werkgevers geeft aan hierop in te zetten, tegenover 30% vorig jaar. Daarnaast investeert 41% in duurzaamheid in de vorm van digitalisering en minder papiergebruik.

Steeds meer bedrijven voorzien ook selfservicesystemen voor werknemers, zoals het digitaal raadplegen van loonbrieven of het indienen van verlofaanvragen. Momenteel zegt 38% hierin te investeren, tegenover 28% in 2024. Uit de bevraging blijkt dat 53% van de Belgische werknemers via zulke systemen zelfstandig hr-administratie kan uitvoeren, zoals het melden van ziekte. Dit sluit aan bij de groeiende behoefte aan realtime en continue loonverwerking, iets wat 27% van de werkgevers aangeeft. Andere prioriteiten zijn integratie met andere systemen voor onder meer finance en tijdsregistratie (27%) en training van interne payrollmedewerkers (ook 27%) om bij te blijven met gewijzigde regelgeving.

België en Italië hebben meeste vertrouwen in payrollpartners

De trend richting payrolloutsourcing zet zich door. België en Italië staan hierbij op kop als het gaat om vertrouwen in externe partners.

  1. In België, Finland en Italië kiezen weinig bedrijven voor een volledig interne loonverwerking met eigen software en personeel (respectievelijk zeventien procent, vijftien procent en veertien procent).
  2. Slechts zes procent van de Belgische werkgevers combineert interne software met externe uitvoering.
  3. Volledige uitbesteding van zowel software als personeel komt het vaakst voor in België en Italië, met meer dan één op de drie bedrijven die hiervoor kiest.
  4. Managed Payroll Services (MPS) lijkt de populairste aanpak. Hierbij neemt een gespecialiseerde partner operationele taken over en levert die de software.
  5. Het gebruik van SaaS-modellen (zelfstandige softwaretoegang bij een externe leverancier) is in België en Italië minder gangbaar dan in andere landen.

Uitbesteding blijft groeien richting 2028

Hr- en payrollprofessionals verwachten dat de vraag naar uitbesteding de komende jaren blijft groeien.

Momenteel besteedt 47% van de Belgische bedrijven hun payroll gedeeltelijk uit. Tegen 2028 wordt verwacht dat dit stijgt tot 50%. België ligt daarmee boven het Europese gemiddelde van 36%, en ook boven de verwachte 41% binnen drie jaar. Het aantal bedrijven dat eigen software gebruikt in combinatie met externe partners zal van zes procent naar acht procent stijgen. Volledige uitbesteding van zowel software als personeel wordt verwacht stabiel te blijven op tien à elf procent.

SaaS-modellen en volledig interne oplossingen verliezen daarentegen terrein. Momenteel gebruikt zeventien procent van de Belgische werkgevers eigen software en personeel. Tegen 2028 zou dat nog maar veertien procent zijn. Het gebruik van enkel SaaS-software zal naar verwachting zakken van negentien procent naar zeventien procent.

Outsourcing leidt vaak tot kostenbesparing

Vooral bedrijven die hun volledige payroll uitbesteden, zien daar financieel voordeel van: 41% ervaart kostenbesparingen. Bij organisaties die alles intern beheren is dat maar 28%. 33% van de werkgevers die deels uitbesteden, door bijvoorbeeld interne software, externe hulp of SaaS of MPS te combineren, melden besparingen.

Zo’n twaalf procent van de Belgische privébedrijven beschouwt payrolloptimalisatie als een van de vijf belangrijkste hr-uitdagingen voor 2025.

Payrolloutsourcing wordt steeds belangrijker in een snel veranderende wereld, waar arbeidswetgeving continu wijzigt en de digitalisering meer investeringen vergt. Dankzij technologische innovaties bij gespecialiseerde ontwikkelaars wordt payroll gebruiksvriendelijker en meer gepersonaliseerd. Moderne payrolloplossingen zijn schaalbaar en beantwoorden aan de wens van werkgevers om op elk moment de meest accurate informatie te hebben. Ook werknemers krijgen directe toegang tot hun looninformatie en kunnen zo heel gemakkelijk via digitale weg vakantie aanvragen of onkosten indienen. Fijn om vast te stellen dat België samen met Italië koplopers zijn qua vertrouwen in externe payroll”, concludeert Dominique Tassent, managing director België bij SD Worx.