Steeds meer Belgen combineren meerdere banen in loondienst. In 2024 oefende 5,5% van de Belgische beroepsbevolking, oftewel ongeveer 279.000 mensen, twee banen uit bij verschillende werkgevers. Dit blijkt uit de laatste cijfers van Statbel. De redenen hiervoor lopen uiteen: sommigen zoeken een extra inkomen, anderen willen hun vaardigheden uitbreiden of nieuwe ontwikkelen. Maar hoe zit het wettelijk? Is het toegestaan om meerdere banen te combineren? En welke regels en verplichtingen gelden hierbij? Legal Expert Catherine Mairy geeft uitleg.
In principe mag je in België meerdere banen in loondienst hebben. De sociale wetgeving verbiedt een werknemer niet om naast zijn hoofdjob een tweede of zelfs derde baan aan te nemen. Toch zijn er enkele uitzonderingen. "Sommige situaties kennen beperkingen”, legt Catherine uit. "Zo is het niet toegestaan om via een uitzendkantoor een flexi-job uit te oefenen bij dezelfde werkgever waar je al een arbeidsovereenkomst hebt."
Er zijn verschillende manieren om meerdere banen te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld twee deeltijdse jobs aannemen of naast een voltijdse baan een extra job uitvoeren, bijvoorbeeld via het flexi-jobsysteem."Belangrijk is dat de werkroosters goed op elkaar afgestemd zijn”, benadrukt Mairy. "Daarnaast mogen werknemers niet vergeten dat meerdere jobs combineren mentaal en fysiek belastend kunnen zijn."
Het is raadzaam om je werkgevers schriftelijk op de hoogte te stellen van het feit dat je meerdere banen combineert. Transparantie kan misverstanden voorkomen en zorgt ervoor dat alle partijen op de hoogte zijn van je werksituatie.
In principe kan een werkgever niet weigeren. Een werkgever mag zijn werknemer niet verbieden om buiten de werkuren bij een andere werkgever aan de slag te gaan, noch mag hij de werknemer daarvoor benadelen. "Toch zijn er uitzonderingen”, zegt Mairy. "Een werknemer mag bijvoorbeeld geen oneerlijke concurrentie plegen. Iemand die overdag voor een verzekeringsmaatschappij werkt, mag 's avonds niet concurrerende polissen verkopen."
De wetgeving stelt soms specifieke eisen aan werknemers die meerdere banen combineren. Dit geldt vooral voor flexi-jobs. "Flexi-jobs zijn alleen toegestaan in bepaalde sectoren en onder specifieke voorwaarden. Zo moet een werknemer minimaal 4/5 van een voltijdse job hebben gewerkt in het derde kwartaal voorafgaand aan het kwartaal van de flexi-job”, verduidelijkt Mairy.
Wie twee banen combineert, moet rekening houden met fiscale gevolgen. Een extra inkomen kan ervoor zorgen dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt, waardoor je een groter deel van je loon afdraagt aan belastingen. "Gelukkig gelden er ook gunstige fiscale en socialezekerheidsregels voor bepaalde situaties, zoals flexi-jobs”, zegt Mairy. "Werknemers doen er goed aan om hier vooraf goed naar te kijken."
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.