Privacyverklaring

Middellang en langdurig absenteïsme stijgt, vooral bij jongere werknemers

11 december 2024
Tekst
Stephanie Heurterre, Securex
Beeld
Stephanie Heurterre

Het recente persbericht van Securex lokte veel reactie uit. De resultaten impliceren niet dat jongeren een ‘pampergeneratie’ zijn of de schuldigen voor de hoge absenteïsmecijfers. Toch kregen we veel reacties in die richting. Dit leidt niet tot constructieve oplossingen. Bovendien tekenen jongeren - ondanks de sterke stijging - nog altijd de laagste cijfers op voor (middel)lang absenteïsme.

Wat vertellen de cijfers over absenteïsme ons dan wél? De huidige organisatie van werk leidt steeds vroeger tot gezondheidsklachten, nu zichtbaar bij de groep 25-34-jarigen. Dit vraagt om aandacht en actie, bij voorkeur via een constructieve dialoog in plaats van polarisatie.

Onderzoeksresultaten moeten steeds met de juiste focus en nodige nuance behandeld worden. Ze vormen de basis om de juiste hefbomen te vinden om welzijn te verbeteren. We geven alvast volgende adviezen mee:

  1. Investeer in leiderschap. Leiderschap dat autonomie ondersteunt en structuur biedt, loont. Een goed evenwicht tussen een duidelijk kader, gedeelde doelstellingen, heldere afspraken en feedback enerzijds, en de vrijheid voor werknemers om binnen dat kader keuzes te maken en vertrouwen te ervaren anderzijds, is cruciaal voor autonome motivatie en werkplezier.
  2. Maak mentale belasting bespreekbaar en onderneem actie. Een open sfeer waarin men werkintensiteit, privébelasting, emotionele belasting, etc. kan bespreken, is cruciaal. Tracht structurele problemen zoals openstaande vacatures op te lossen, maar vergeet niet dat kleinere acties ook veel kunnen betekenen. Voorbeelden zijn ruimte voor échte focustijd, het oplossen van rolonduidelijkheden en medewerkers ondersteunen om een goede balans te vinden in een nooit ‘af’ zijnde job.
  3. Wees je bewust van de effecten van te lang ononderbroken zittend werken voor een scherm. Zet als werkgever in op een cultuur waarin bewegen aangemoedigd wordt. Zelfs op drukke dagen, gekluisterd aan stoel of scherm, zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan squats doen of stretchen tijdens een call, rechtstaan in een vergadering, etc. . Onderstreep het belang van schermvrije pauzes die je brein rust geven, zoals een korte wandeling, een paar minuutjes niets doen of een gesprek met een collega. Korte, regelmatige pauzes zijn effectiever en - laat ons eerlijk zijn - vaak ook haalbaarder.
  4. Zoek een balans tussen flexibiliteit en structuur. Het is belangrijk om de voordelen van thuiswerk, zoals flexibiliteit en focustijd, te behouden, zonder de nadelen, zoals meer online meetings, te negeren. Zorg ervoor dat werken op kantoor ook tegemoetkomt aan cruciale behoeften zoals connectie, kennisdeling en teamefficiëntie.

Dit zijn slechts enkele mogelijke acties en adviezen om absenteïsme tegen te gaan. Kies vooral degene die relevant zijn voor jouw organisatie. Zo kunnen we allen samen deze kans grijpen om constructieve veranderingen door te voeren en om een positieve impact te maken op de werkvloer.

Gastauteur: Stephanie Heurterre, senior hr-consultant bij Securex