Het recente persbericht van Securex lokte veel reactie uit. De resultaten impliceren niet dat jongeren een ‘pampergeneratie’ zijn of de schuldigen voor de hoge absenteïsmecijfers. Toch kregen we veel reacties in die richting. Dit leidt niet tot constructieve oplossingen. Bovendien tekenen jongeren - ondanks de sterke stijging - nog altijd de laagste cijfers op voor (middel)lang absenteïsme.
Wat vertellen de cijfers over absenteïsme ons dan wél? De huidige organisatie van werk leidt steeds vroeger tot gezondheidsklachten, nu zichtbaar bij de groep 25-34-jarigen. Dit vraagt om aandacht en actie, bij voorkeur via een constructieve dialoog in plaats van polarisatie.
Onderzoeksresultaten moeten steeds met de juiste focus en nodige nuance behandeld worden. Ze vormen de basis om de juiste hefbomen te vinden om welzijn te verbeteren. We geven alvast volgende adviezen mee:
Dit zijn slechts enkele mogelijke acties en adviezen om absenteïsme tegen te gaan. Kies vooral degene die relevant zijn voor jouw organisatie. Zo kunnen we allen samen deze kans grijpen om constructieve veranderingen door te voeren en om een positieve impact te maken op de werkvloer.
Gastauteur: Stephanie Heurterre, senior hr-consultant bij Securex
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.