Privacyverklaring

Naar het hybride werken vanuit het hub-and-spoke model?

21 april 2021
Tekst
Jo Cobbaut

Drie op vier beursgenoteerde Britse bedrijven zoeken momenteel naar het gepaste hybride model. Eén op vier wil niets gaan veranderen na de gezondheidscrisis. Veel bedrijven zoeken wellicht kantoorruimte in voorsteden.

Dat concludeert alvast International Workplace Group (IWG), een aanbieder van flexwerkplekken, uit een bevraging van 250 beursgenoteerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.

De 15-minute-city

In een hybride werkmodel bieden organisaties hun personeel de mogelijkheid thuis, op een lokaal (flex)kantoor en af en toe op een hoofdkantoor te werken. IWG voorspelt dat de toekomst van het werk zal draaien rond het concept van de “15-minute-city” waarin alle belangrijke voorzieningen binnen een korte reisafstand (15 minuten) van huis voorhanden zijn.

32% van de respondenten gaf aan dat al hun personeel momenteel op afstand werkt. Daarnaast zegt 40% juist dat ze deze flexibele manier van werken steeds meer accepteren om ouderschap of lichaamsbeweging overdag mogelijk te maken.

De toekomst is flexibel

Veel beursgenoteerde bedrijven zijn al overgestapt naar een meer gedecentraliseerde structuur en werken met het zogeheten ‘hub & spoke’-model (met een hoofdvestiging en meerdere lokale kantoren dichtbij de woonplaats van werknemers).

Uit de enquêteresultaten blijkt dat slechts 13% voorspelt dat hun personeel tegen het einde van het jaar fulltime zal terugkeren naar kantoor. Als gevolg hiervan evalueren bedrijven hun kantoorruimte opnieuw, waarbij 38% over de hele linie inkrimpt en 42% wil verplaatsen naar of investeren in een gedeeld kantoor.

IWG heeft dit jaar alleen al een half miljoen gebruikers aan zijn wereldwijde netwerk toegevoegd met nog een miljoen nieuwe gebruikers in de pijplijn. In maart dit jaar sloot IWG zijn grootste deal ooit met Nippon Telegraph and Telephone Corporation om de 300.000 werknemers te laten werken vanuit een van de 3.500 werkplekken van IWG wereldwijd.

Ontsnappen aan de stad

De pandemie veroorzaakt een verschuiving onder kantoren in het stadscentrum. Bijna de helft van de bedrijven overweegt te verhuizen naar landelijke gebieden waar hun personeel woont. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat een werkbasis dichter bij huis als een lange termijn-prioriteit wordt gezien onder werknemers. Verminderd woon-werkverkeer en meer gezinstijd worden als hoofdredenen genoemd. 77% van de werknemers geeft zelfs aan dat dichter bij huis werken een vereiste is voor een volgende baan.

Stijgende vraag IWG-kantoorruimte

In de afgelopen twee jaar zijn wereldwijd vrijwel alle nieuwe IWG-centra geopend in niet-stedelijke omgevingen en in regio's die wat verder van de grote stedelijke gebieden liggen. In vergelijking met het pre-Covid-tijdperk steeg de vraag naar kantoorruimte in voorstedelijke gebieden met 32% in het eerste kwartaal van 2021. De belangstelling voor landelijke kantoorruimte steeg in dezelfde periode met 20%.