Privacyverklaring

Nicole De Moor wil debat over arbeidsmigratie

4 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Tiger Lily (Pexels)

Staatssecretaris Nicole De Moor roept een interministeriële conferentie samen rond arbeidsmigratie. Ze wil efficiëntere procedures om werknemers beter te beschermen.

De staatssecretaris in de federale regering-De Croo stelt vast dat de kenniseconomie vroeger vooral hooggeschoolde profielen aantrok, maar vandaag ook technisch geschoolde profielen.

Vorig jaar waren er 9.543 toegekende eerste gecombineerde werk- en verblijfsvergunningen, bijna dubbel zoveel als in 2021 (5.124). Het systeem zit in de lift en dat is ook logisch door de krapte op de arbeidsmarkt, maar De Moor (CD&V) beseft dat we des te waakzamer moeten zijn voor misbruik. Recente dossiers (bijvoorbeeld Borealis) en studies tonen aan dat werknemers soms misbruikt worden, of zich in een erg afhankelijke positie bevinden, waardoor ze wantoestanden niet durven te signaleren. “Door werknemers beter te beschermen, bestrijden we ook oneerlijke concurrentie van malafide wergevers.”

Op een interministeriële conferentie wil staatssecretaris Nicole De Moor vier maatregelen op tafel leggen om de bescherming van werknemers te verbeteren:

1. Verplichte inburgering voor arbeidsmigranten

Vandaag zijn arbeidsmigranten vrijgesteld van inburgering. Staatssecretaris De Moor wil dat ze wél inburgeren en Nederlands leren. Wie geïntegreerd is, kan beter zijn rechten afdwingen. En ook voor de samenleving is dat goed. Bovendien blijkt uit de praktijk dat arbeidsmigranten vaak langer in ons land blijven en dus alle belang hebben bij een goede integratie (veertig procent van de aanvragen vorig jaar was verlenging).

2. Geschikte huisvesting

Als een werknemer naar ons land komt, moet die geschikte huisvesting hebben. Dat kan gegarandeerd worden via een expliciete voorwaarde bij de aanvraag, of via betere informatie-uitwisseling en controles. Op die manier wordt tegengegaan dat mensen in erbarmelijke omstandigheden gehuisvest worden.

3. Meer tijd voor slachtoffers om nieuwe werkgever te vinden

Wanneer een buitenlandse werknemer slachtoffer is van inbreuken door zijn werkgever en de inspectiediensten de tewerkstelling stopzetten, heeft hij vandaag een periode van negentig dagen om een nieuwe job te vinden. Dat blijkt in de praktijk vaak te kort te zijn. De Moor wil die periode verlengen naar honderdtachtig dagen.

4. Kosten procedure ten laste van werkgever

Nu is het niet wettelijk geregeld wie de procedurekost van 138 euro betaalt. De Moor wil dat wettelijk bepaald wordt dat de werkgever dit betaalt.