Privacyverklaring

Nog geen praatcultuur rond lonen

26 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Pexels

Een op de twee Belgen wil gerust open en transparant communiceren over zijn loonpakket. Als Belgen zitten we daar op een Europees gemiddelde. Een kwart houdt dit liever voor zichzelf en 28 procent heeft hier niet echt een mening over.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek naar verloning door hr-dienstverlener SD Worx bij 16.000 werknemers in zestien landen.

Voor Europese bedrijven geldt binnenkort een nieuwe wetgeving waarbij meer openheid over het loonpakket geboden is vanuit de werkgever, zodat werknemers eenvoudiger salarissen kunnen vergelijken. Achterliggend wil de EU dat een eventuele loonkloof ook zichtbaar wordt.

Belgen en Zwitsers weten minst over salaris van collega’s
Aan de kant van de werknemers weten net geen vier op de tien werknemers (38%) effectief wat hun naaste collega met gelijkaardige functie verdient. In Zwitserland (43%) en België (41%) zijn werknemers het minst op de hoogte van andermans salaris. Ook in Denemarken (41%) is dit meestal niet geweten.

Ik weet wat mijn collega’s verdienen

Virginie Verschooris, rewardspecialist van SD Worx, concludeert dat er duidelijk nog geen praatcultuur bestaat over lonen. “Toch heeft ook bijna de helft van de Belgische werknemers (47%) er geen problemen mee om open te communiceren over het loonpakket. De vraag om ook over loon duidelijk te communiceren, bestaat, zeker bij werknemers jonger dan 35 jaar.

Maar daarvoor is er nog werk aan de winkel. Om dit te realiseren heeft de werkgever een onderbouwd en uitgewerkt loonbeleid nodig, met garanties op interne en externe billijkheid (of markconformiteit). Zo zijn ze klaar tegen dat deze nieuwe EU-wetgeving in werking treedt.”

Ik heb geen probleem om open over mijn loon te praten in mijn bedrijf

Hoe transparent denken werkgevers te zijn?

SD Worx bevroeg ook werkgevers uit die zestien landen. De helft van de bevraagde werkgevers vindt dat ze open en transparant communiceren over het gehanteerde loonbeleid en de mogelijke loonpakketten. Vooral Poolse en Engelse bedrijven (61%) zeggen dat.

De Belgische resultaten liggen in lijn van het Europese gemiddelde: 54 procent van de Belgische werkgevers zegt transparant te communiceren. Daartegenover stelt een op de vijf (20 procent) van de bevraagde werkgevers deze informatie liever binnen vier muren te houden, met het opvallendste cijfer in Noorwegen, met bijna een op de drie werkgevers (29 procent).

Al krijgen we wel een ander beeld als we werkgevers vragen naar een loonbeleid dat zo transparant is dat iedereen elkaars loon weet: dan is dit in alle landen veel minder het geval (behalve in Polen). In België is dit bij een op de drie van de werkgevers zeker nog niet aan de orde.

Het bedrijf communiceert transparant over zijn loonbeleid

Kent de werknemer zijn loonpakket?

Maar weten werknemers wat ze aan het einde van de maand precies ontvangen? In België zegt gemiddeld 64 procent te weten wat ze verdienen, maar toch is een op de zeven werknemers (14 procent) niet zeker wat hun loonpakket inhoudt.

De Finse werknemers scoren hierin het hoogst (74%), gevolgd door Kroatische (73%), Duitse en Ierse werknemers (66%).

Opvallend nog is dat een kwart van de Fransen niet helemaal blijkt te weten wat hun loon inhoudt, 43 procent van hen geeft aan dit wel te weten, 32 procent houdt zich hierin neutraal. Maar ook in Nederland zou 21 procent van de werknemers niet het volledige loonpakket kennen, tegenover 46 procent die dat wel blijkt te weten.

Ik weet wat mijn loonpakket inhoudt, ook de voordelen

Virginie Verschooris pleit ook voor een overzichteliujk document, een total reward statement. “Zo krijgt elke werknemer niet alleen een gedetailleerd overzicht van het persoonlijke verloningspakket, maar ook de waarde van elk onderdeel. Zeker nu er vraag is naar personalisering. Wanneer medewerkers de totale waarde van hun eigen pakket kennen, leidt dat tot extra waardering en motivatie. Bovendien worden mogelijke misvattingen in verband met het totale loonpakket vermeden en heeft het een positieve impact op het retentiebeleid. Ook dat komt de loyaliteit tussen werknemer en werkgever ten goede.”

Meer in het topic: loontransparantie