Privacyverklaring

Wat jongeren verwachten over werk, loon, leren en carrière

21 oktober 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Jongeren verwachten vooral een goed nettoloon, een interessante jobinhoud en een goede werksfeer. Mobiliteit en doorgroeikansen zijn ook belangrijk.

Een en ander blijkt uit de jongste editie van het Bridging The Future Report, een tweejaarlijkse bevraging in opdracht van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Een representatief staal van 814 jongeren tussen 17 en 28 jaar en 110 werkgevers werd bevraagd in april en mei van dit jaar.

Verloning

Voor jongeren zijn extralegale voordelen niet sterk bepalend voor de jobkeuze. Slechts één op de tien (met een vaste job of studenten hoger onderwijs) zet dat in hun top 3.Wat het meest voorkomt in hun top 3 is:

  • het nettoloon (72%);
  • de jobinhoud (70%);
  • de werksfeer (60%) en
  • doorgroeimogelijkheden (44%).

Veel werkgevers verkijken zich op het belang van extralegale voordelen. Slechts zes op de tien werkende of studerende jongeren vinden die belangrijk bij de keuze van een job, terwijl negen op de tien werkgevers denken dat jongeren dit belangrijk vinden en dit dan ook aanbieden aan hun jonge werknemers.

Pendelen

Hoe staan jongeren tegenover pendelen?

  • maximaal 30 minuten voor 41%;
  • maximaal 60 minuten voor nog eens 41%;
  • afhankelijk van de job, zo stellen 12%.

Bijna zeven op de tien werkende of studerende jongeren verkiezen om met de auto naar het werk te gaan. Slechts een derde kiest voor de fiets. Als ze moeten kiezen tussen een bedrijfswagen, de terugbetaling van openbaar vervoer of een fietsvergoeding, zouden drie jongeren op de vijf de voorkeur geven aan een bedrijfswagen.

Toch overschatten werkgevers het aandeel jongeren dat de auto verkiest om naar het werk te gaan: vier werkgevers op de vijf denken dat jongeren voor een bedrijfswagen zouden opteren.

Jongeren gaan er overigens van uit dat de overheid geen oplossing kan vinden voor de fileproblematiek.

Opleiding en carrière

Driekwart van de jonge werknemers geeft aan bezig te zijn met levenslang leren. De twee belangrijkste redenen om levenslang te blijven leren, zijn up-to-date blijven (36%) en competenties vergroten (24%). De belangrijkste twee redenen om niet levenslang te blijven leren, zijn geen tijd (31%) en er geen behoefte aan hebben (28%).

Een derde van de jongere werknemers, studenten of werknemers verwacht dat hoogstens drie jaar bij dezelfde werkgever te blijven. Al geven negen op de tien wel aan dat ze bij promotiekansen langer zouden blijven dan verwacht.

Onderwijs

Meer dan negen op de tien werkgevers vinden dat de school verantwoordelijk is voor de voorbereiding van de jongeren op de technologische evolutie. Bij de jongeren is dat drie op de vier.

Ruim 80% van de werkgevers oordeelt evenwel dat de school jongeren onvoldoende voorbereidt op de arbeidsmarkt.

Jongeren die momenteel als werknemer of zelfstandige werken, zijn niet altijd even tevreden over de mate waarin hun opleiding hen heeft voorbereid op de arbeidsmarkt. 40% vindt dat ze onvoldoende voorbereid zijn qua kennis en meer dan de helft dat ze onvoldoende voorbereid worden op het vlak van vaardigheden.

Over de voorbereiding op de technologische evolutie die ze op school krijgen, zijn de jongeren verdeeld. Meer dan vier op de tien geven aan dat de school hier tekort schiet.

Ondernemerschap

Voorts denken zeven op de tien jonge werknemers en studenten dat ze ondernemerschap aan de dag moeten leggen op de werkvloer. Bij de werkgevers is dat bijna negen op de tien. Eenzelfde aandeel geeft aan te geloven in intrapreneurship door werknemers binnen hun bedrijf.

Pensioenen

Ten slotte is het vertrouwen in het wettelijk pensioen beperkt. De helft van de jongeren denkt dat dit niet meer gefinancierd zal worden tegen wanneer zij op pensioen zullen gaan. Bijna acht op de tien jongeren vermoeden dat ze ook langer dan de huidige pensioenleeftijd van 67 jaar zullen moeten werken om op pensioen te kunnen gaan.