VDAB bezorgt laptops voor vlotte digitale doorstart van opleidingen

23 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut
VDAB bezorgt laptops voor vlotte digitale doorstart van opleidingen

Sinds 17 maart zet VDAB zijn eigen opleidingen zo veel mogelijk digitaal verder. De arbeidsbemiddelaar bezorgt deze week ook 241 laptops aan cursisten die geen eigen toestel hebben.

Sinds 17 maart zijn alle deuren van de VDAB-locaties gesloten, ook van de 70 opleidingscentra. In die centra kunnen werkzoekenden praktische opleidingen volgen die toeleiden naar knelpuntberoepen. Doordat VDAB al langer inzet op het digitaliseren van de praktische opleidingen, lukt een digitale doorstart van de opleiding nu sneller.

Administratieve opleidingen zoals boekhouden of commercieel bediende, maar ook dispatcher, de opleidingen horeca en poets, technicus verwarmingsinstallaties of autotechnieken gaan online volledig of gedeeltelijk verder. Instructeurs gaan aan de slag met online leermodules, digitale leeromgevingen, coachen via videochat, en zetten online workshops of webinars op. 

Internetverbinding

Cursisten zonder eigen laptop krijgen er tijdelijk een. Alle instructeurs belden tijdens de paasvakantie hun cursisten op. Daaruit bleek dat 241 een laptop nodig hebben. VDAB levert de laptops deze week aan huis. In sommige gevallen is ook een internetverbinding nodig. VDAB werkt daarom samen met Telenet en Proximus om ook dat tijdelijk te kunnen voorzien.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB, kadert dit in een aanbod op maat zodat werkzoekenden op verschillende momenten starten met een opleiding en die op hun eigen tempo afwerken. “Die aanpak is nu een groot voordeel. We willen ook niet dat iemand minder kansen krijgt.”