Privacyverklaring

Nood aan objectieve taaltests om taalachterstand beter te begrijpen

18 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Verschillen in objectieve taalvaardigheid verklaren grotendeels het verschil in verloning tussen immigranten en niet-ingeweken werknemers, zo concludeert een studie. Er zijn echter betere tests nodig om die vaardigheid te meten en om beter de relatie met economische integratie te begrijpen.

Angela Daley (University of Maine, VS), Min Hu en Casey Warman (Dalhousie University, Canada) stellen vast dat westerse economieën veel immigranten verwelkomden uit 'niet traditionele regio's', zoals de Filippijnen, India, China... Die integreerden economisch niet makkelijk.

Taalvaardigheid speelt daar een belangrijke rol. Het is op zich al een belangrijke component van menselijk kapitaal, maar taal speelt ook een rol bij het doorgeven van andere componenten. De onderzoekers leiden een en ander af uit bevragingen gebaseerd op eigen inschattingen van taalbeheersing.

Dat zijn dus geen zeer exacte tests. Hoewel dat informatie oplevert, zouden meer objectieve en accurate tests beschikbaar zijn. Die zouden toelaten om beter de relatie te zien tussen taalvaardigheid enerzijds, en inkomens en economische integratie anderzijds.

Bron: Language proficiency and immigrants’ economic integration