Privacyverklaring

Ondanks economische onzekerheid blijft welzijn belangrijker voor retentie

27 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
energepic.com

Ondanks de snel stijgende kosten voor levensonderhoud, vinden werknemers in België een goed evenwicht tusen leven en werk nog altijd het belangrijkst. Bijna de helft van hen zou een minder goedbetaalde baan nemen, als die hen zou toelaten om meer andere dingen te doen.

Dat blijkt uit de achtste editie van de Cigna 360 studie, in opdracht van Cigna Corporation, een dienstverlener voor gezondheidsdiensten. Financiën zijn momenteel de eerste zorg van veel werknemers in België. Meer dan een op de vier (26%) worstelt met het behoud van hun huidige levensstandaard, met de stijgende brandstof- en energiekosten als nummer één oorzaak van stress. Bovendien heeft meer dan de helft van de werknemers in België er geen vertrouwen in dat ze voldoende geld zullen overhouden voor hun pensioen.

De Cigna 360 Global Well-Being Survey 2022 analyseert vijf componenten van welzijn: familie, financieel, fysiek, sociaal en werk. Ondanks de grimmige context zou dus bijna 40% van de werknemers in België nog steeds een minder goedbetaalde baan aannemen als dat een beter evenwicht tussen werk en privéleven teweeg zou brengen.

Een cultuur met oog voor welzijn

Die trend duurt al twee jaar: meer dan de helft (53%) van de Belgen overweegt zelfs vaker belangrijke veranderingen in het leven. En Belgische werknemers maken het meest uitgesproken een prioriteit van een evenwicht tussen werk en leven: 100% van de respondenten verklaarde dat een goed evenwicht tussen werk en privéleven (zeer) belangrijk is voor hun algemeen welzijn.

Hoewel uit recente cijfers van Eurostat blijkt dat Belgische werknemers een minder lange werkweek hebben dan het Europese gemiddelde (35,5 uur versus 36,4 uur), geeft de minderheid aan een goed evenwicht tussen werk en privéleven te hebben (61% versus 66%). Het lijkt er dus op dat de work-lifebalance niet beter wordt door louter het aantal werkuren te verminderen.

Arjan Toor, ceo van Cigna Europe, concludeert dat werknemers zich gedurende de afgelopen twee jaar “uitgeput hebben en hun prioriteiten opnieuw geëvalueerd hebben. Aangezien een goed evenwicht tussen werk en privéleven gebaseerd is op meer dan alleen maar het aantal werkuren, bestaat er een opportuniteit voor werkgevers om de manier van werken en de ondersteuning voor werknemers te herzien. Die herziening wordt nog zinvoller als talent het schip verlaat zodra werkomstandigheden niet optimaal zijn.”

Arjan Toor besluit dat werkgevers best verder kijken dan hun traditionele verantwoordelijkheden en “een cultuur uitbouwen die de volledige gezondheid van de werknemer ondersteunt, van geestelijk en lichamelijk welzijn tot advies en ondersteuning voor bredere aspecten van hun leven, zoals de mogelijkheid tot financieel advies of coaching."

Cigna ondervroeg 11.922 mensen tussen 18 en 65 jaar, in Australië, België, China, Hongkong, India, Japan, Kenia, Saoedi-Arabië, Singapore, Spanje, Zwitserland, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.