Privacyverklaring

Onderzoek naar draagbare toestellen om ons welzijn te meten

4 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Hoe kan je met draagbare toestellen de dienstverlening aan mensen met een risico op burn-out verbeteren? Dat was in een notendop de onderzoeksvraag van het Carewear-project van Thomas More-hogeschool.

Het onderzoek werd opgezet samen met IDEWE. “Met KU Leuven onderzoeken we binnenkort verder hoe we wearables en digitale gezondheid kunnen inzetten om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren”, zegt onderzoeker Liesbeth Daenen van IDEWE.

Fysiologische kenmerken

Huidtemperatuur, huidgeleiding en hartritme zijn fysiologische kenmerken op basis waarvan iemands stressniveau kan worden bepaald. De parameters geven een inzicht in de mentale toestand. Een draagbaar apparaat, zoals het polshorloge van sporters, kan die informatie verzamelen. Dergelijke horloges meten vandaag al onze beweging, onze hartslag en zelfs onze slaap, als we die ‘s nachts om de pols houden. Maar de toestellen in de handel zijn niet altijd even betrouwbaar als ze bijvoorbeeld huidgeleiding moeten meten. “Nochtans is dat een belangrijke parameter in de monitoring van iemands stressniveau”, zo stelt IDEWE.

Burn-out

Het Carewear-onderzoek van de Thomas More-hogeschool wilde nagaan welke wearables gebruikt kunnen worden om op een betrouwbare manier fysiologische kenmerken te meten, die inzicht geven in het stressniveau van werknemers die een risico lopen op burn-out.

Met de tool hopen de onderzoekers psychologen inzicht te geven in stresspieken. Bovenop de vaststellingen tijdens hun raadplegingen, levert een wearable gedurende een lange tijd continu informatie. Die kan gelinkt worden aan specifieke – in dit geval – stresssituaties. Het laat de preventieadviseurs psychosociaal welzijn toe om, zodra zich relevante dataschommelingen voordoen, meteen te reageren en niet pas bij de volgende afspraak. “Die werkwijze is met andere woorden objectiever en maakt het mogelijk om voorbij de momentopnames te kijken en de evolutie duidelijker in beeld te brengen”,” benadrukt Liesbeth Daenen.

Chronische stress

Los van de dagdagelijkse stresssituaties, die dit project beter in kaart hielp te brengen, is het op termijn ook interessant om via een wearable tijdig chronische stress te detecteren. Volgens preventieadviseur psychosociale aspecten Sofie Balduyck van IDEWE geeft de continue meting van de fysiologische parameters, en in het bijzonder de hartslagvariabiliteit, een beter zicht op de chronische of cumulatieve effecten van stress “Dat is een veelbelovende manier om het risico op burn-out te reduceren en veerkrachtig te blijven.”

Informatieplatform

Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een bruikbaar prototype en tot een informatieplatform waarvan zowel de professional als de werknemer tijdens de begeleidingsperiode gebruik kan maken .

De wearables die tijdens Carewear getest werden, bleken echter nog onvoldoende gebruiksvriendelijk. IDEWE heeft inmiddels subsidies gekregen voor een nieuw project. Samen met de afdeling computerwetenschappen van de KU Leuven wordt nu verder gezocht naar de inzetbaarheid van digitale tools met het oog op een bruikbaar prototype.

Bron: IDEWE