Onvindbare profielen, hoe vind je ze toch?

24 maart 2021

Schaarse profielen rekruteren is een zware taak. Gelukkig staan bedrijven in Brussel er niet alleen voor. Zo haalde TM Dienstencheques met de hulp van Select Actiris plots 30 sterke profielen binnen. Dit is hun verhaal.

TM Dienstencheques bestaat al sinds 2007. “Wij zijn al die jaren constant blijven groeien. Momenteel stellen wij 700 huishoudhulpen ter beschikking van onze klanten en in ons kantoor werken vijftien administratieve krachten”, zegt Olivier Hedges, directeur van TM Dienstencheques. Wat is het grootste obstakel dat verder succes voor het bedrijf in de weg staat? “Om te blijven groeien moeten wij regelmatig nieuwe huishoudhulpen aanwerven, maar dat wordt steeds moeilijker. We zagen die trend al vóór de coronacrisis. Er blijven steeds meer vacatures openstaan”, aldus nog de directeur.

Met de hulp van Select Actiris haalde TM Dienstencheques plots 30 sterke profielen binnen.

Snelle hulp

“Wij zijn trots op ons beleid: iedereen begint bij ons te werken met een overeenkomst van onbepaalde duur, het menselijke aspect is voor ons belangrijk en we beschikken over onze eigen opleidingsruimte. Dit is geen gemakkelijk beroep, dat klopt, maar we doen er alles aan om medewerkers te begeleiden. Ondanks onze inspanningen bleef aanwerven moeilijk.”

Dat was in elk geval de situatie toen TM Dienstencheques nog intern rekruteerde, met zoekertjes en mond-tot-mondreclame. “Tot wij toevallig in contact kwamen met een consultant van Select Actiris. We bespraken ons probleem met hem, legden uit hoeveel tijd aanwerven ons kostte, terwijl de resultaten achterbleven. Hij zei dat hij zou terugkomen met een oplossing.”

En toen ging het plots snel. “Twee, drie weken later bezocht hij ons samen met een rekruteringsconsultant. Zij ontfermde zich over ons dossier. Haar eerste selectie van de profielen leverde een honderdtal interessante kandidaten op, echt gemotiveerde mensen die zich voor langere tijd aan ons wilden binden.”

"Wij waren verbluft"

“We hielden gesprekken met de kandidaten en waren echt verbluft. Om te beginnen door de kwaliteit van de profielen. Er waren mensen bij die wij nooit hadden kunnen bereiken met ons eigen aanwervingssysteem. Uiteindelijk haalden wij een rekruteringsgraad van 25 tot 30%, ongelooflijk hoog. Als wij met onze vroegere systemen aan een rekruteringsgraad van 10% kwamen, waren we al blij. Dit was echt fantastisch.” Met de hulp van Select Actiris kon het bedrijf alleen al in december 2020 meer dan twintig medewerkers aanwerven en begin dit jaar nog een tiental.

Samenwerken met Select Actiris bood nog andere voordelen. “Hun externe blik op onze aanwervingsprocedures helpt ons echt vooruit. Rekruteren is een zeer tijdrovende bezigheid en als al je werk weinig of geen goede profielen oplevert, geraak je ontgoocheld. Select Actiris laat ons enorm veel tijd winnen en bespaart ons hopen energie. En hun dienstverlening is helemaal gratis”, besluit Olivier Hedges. Hij geeft toe: “We hadden nooit durven hopen op zoveel concrete, efficiënte hulp.”

Kan je net zoals TM Dienstencheques hulp gebruiken om efficiënt te rekruteren? De consultants van Select Actiris begeleiden je graag van A tot Z bij al je procedures.

Meer in het topic: rekrutering