Privacyverklaring

Ook veel vacatures voor profielen met lagere technische opleidingen

28 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Wie een technische opleiding volgt, heeft zelfs op secundair niveau héél veel kans op een job. Dat blijkt uit de nieuwe digitale competentiebarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Wie uit het technisch- of beroepssecundair komt, heeft vandaag ongeveer evenveel keuzemogelijkheden op de arbeidsmarkt als een master. (Technische) bachelors zijn met voorsprong het meest gegeerd bij Antwerpse en Waaslandse bedrijven.

In realtime

De nieuwe digitale competentiebarometer van Voka Antwerpen-Waasland brengt dagelijks én in realtime alle openstaande vacatures in de regio Antwerpen-Waasland gedetailleerd in kaart. "Daaruit blijkt dat er vandaag in de regio 23.484 jobs vacant zijn of meer dan twintig procent van het totale vacature-aanbod in Vlaanderen, als we de uitzendopdrachten buiten beschouwing laten. Daarbinnen vormen de industrie (productie & techniek) (28%) en logistiek en transport (11%) nog altijd de grootste jobmotors", egt Luc Luwel gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.  

Graden en jobdomeinen

Dit heeft natuurlijk zijn impact op de diploma’s en competenties die het meest worden gevraagd. Over alle sectoren heen, voeren bachelors en in iets mindere mate masterprofielen de rangschikking aan.

Maar 13 procent van alle werkgevers in Antwerpen-Waasland is expliciet op zoek naar iemand met een opleiding technisch secundair (TSO).

En bijna één op de tien heeft een job voor iemand uit het beroepssecundair.

Binnen de TSO- en BSO-opleidingen zitten er dan nog eens hemelsbrede verschillen tussen de populariteit van de opleiding. "Wie in de brede regio rond Antwerpen met een TSO-diploma elektromechanica of elektronica op de arbeidsmarkt komt, heeft zelfs tot vijftienmaal meer kans op een job in vergelijking tot andere richtingen", aldus Luc Luwel. 

Bron: Voka Antwerpen-Waasland