Privacyverklaring

Ook voor welzijn geldt ‘meten is weten’

1 februari 2021
Tekst
Patrick Verhoest

Om gepast te helpen brengt het Agentschap Overheidspersoneel (Ag0) het welzijn van de medewerkers van de Vlaamse overheid in kaart. Het Ago ontwikkelt instrumenten om aan welzijn te werken op individueel, team- en organisatieniveau.

Wij leerden Jessy Van Dousselaere kennen aan de Ronde Tafel Welzijn van HRmagazine. Daarover leest u in ons februarinummer. Jessy is adviseur Welzijn bij AgO, waar zij dus meewerkt aan o.m. het hr-beleid en de hr-dienstverlening voor 27.000 personeelsleden.

Veerkrachtcoaches

Haar klanten hierbij zijn o.a. de hr business partners van de Vlaamse overheid. Jessy Van Dousselaere werkt aan de dienstverlening rond welzijn en coördineert een pool van veerkrachtcoaches. “We willen als Vlaamse overheid investeren in een preventief welzijnsbeleid door een werkomgeving te creëren waar mensen zich goed voelen, waardoor ze hun potentieel kunnen ontwikkelen ten voordele van zichzelf en van hun organisatie. We willen een werkcontext die veerkracht bevordert en preventief werkt tegen arbeidsgerelateerde mentale aandoeningen.” Dat preventief welzijnsbeleid rust op drie pijlers: het beleid is evidence based, vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de organisatie en de medewerker én het is ook geïntegreerd.

Meten is weten

Om heel gericht te kunnen ingrijpen waar het nodig is, biedt AgO meetinstrumenten aan, zodat de HRBP’s het welzijn van hun medewerkers kunnen meten. In de tweejaarlijkse Personeelspeiling is welzijn een component en kan dus een indicatie geven. “Het is een bevraging die bij de personeelsleden en het management peilt naar de tevredenheid over de belangrijkste aspecten van de beleving van het werk en de werksituatie bij de Vlaamse overheid.”

Daarnaast volgt AgO ook de ziekte-indicatoren op zoals het ziekte-afwezigheidspercentage, meldingsfrequentie en ziekteduur. Vanaf volgend jaar komen die in een dashboard welzijn. Daarop zal de hr-business partner in één oogopslag de evolutie van de verschillende welzijnsindicatoren kunnen zien. “We willen in de toekomst ook het welzijn in teams meten via een soort welzijnsbarometer. Zo spelen we korter op de bal en meten we het effect van bepaalde acties. Na de meting bieden we via een welzijnskompas verschillende instrumenten aan die we zowel op niveau van individu, team als organisatie kunnen inzetten. Via dat kompas kunnen we dan geschikte tools gebruiken.”

Analyses

Ook de psychosociale risicoanalyses - in samenwerking met de interne en externe preventiedienst - geven een beeld van de psychosociale risico’s in de organisaties waarop het beleid kan inspelen met welzijnsacties.

Ten slotte ziet Jessy Van Dousselaere een grote rol weggelegd voor de leidinggevenden. Het is belangrijk dat die regelmatig bij het team als geheel en bij elk teamlid individueel incheckt om te peilen naar het welzijn. “We willen gaan naar werkbaar-werkgesprekken waarbij de leidinggevende polst hoe het met de werkeisen van de werknemer gesteld is en hoe we hulpbronnen kunnen voorzien.”

Corona

Tijdens de Corona-crisis liepen bij de Vlaamse overheid twee online welzijnsbevragingen bij alle personeelsleden en 1 PTOW-bevraging (plaats- en tijd onafhankelijk werken) bij de leidinggevenden. “Daar kunnen we veel uithalen. We bieden in dit verband webinars aan voor de personeelsleden met tips om hun veerkracht te behouden en te werken met focus. Ons welzijn wordt nu extra op de proef gesteld en extra centraal gezet.”