Ouderschapsverlof groeit uit tot succes

22 juli 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Ouderschapsverlof groeit uit tot succes

Een jaar na de invoering van het systeem van 1/10 ouderschapsverlof blijkt de regeling een succes. 1 op de 500 werknemers nam in juni een halve dag per week ouderschapsverlof.

Dat stelt hr-dienstengroep Acerta vast op basis van de cijfers bij meer dan 32.000 werkgevers.

Vier keer meer 1/10 ouderschapsverlof sinds de start

In de eerste drie maanden na de lancering in juni 2019 nam gemiddeld zo’n 0,05% van de Belgische werknemers in de privésector 1/10 ouderschapsverlof. In juni 2020 gebruiken al 1 op 500 werknemers het systeem (0,20%). Dat is vier keer meer dan bij de start.

In de leeftijdscategorie tussen 25 en 45 jaar – de groep waarbij ouderschap het meest waarschijnlijk is – maakt zelfs 1 op 300 werknemers gebruik van het 1/10 ouderschapsverlof.

Dankzij de nieuwe formule van ouderschapsverlof kunnen werknemers een halve dag per week, of één dag om de twee weken, thuis blijven om voor de kinderen te zorgen. De federale regering lanceerde het systeem vorig jaar om tegemoet te komen aan de behoefte van ouders om flexibeler om te springen met ouderschapsverlof. Voordien moesten ouders minstens één dag per week ouderschapsverlof nemen.

Tabel 1/10 ouderschapsverlof bij Belgische werknemers in de private sector

Succes ondanks alternatieven

Ellen Van Grunderbeek, Senior Legal Consultant Acerta, heeft het over een succes. “Almaar meer werknemers verkiezen deze vorm van ouderschapsverlof boven alle andere opties: een dag per week, halftijds of het voltijds ouderschapsverlof. Zelfs in de recentste maanden van tijdelijke werkloosheid en corona-ouderschapsverlof bleven werknemers voor 1/10 ouderschapsverlof kiezen. En dat de formule van 1/10 ouderschapsverlof het akkoord van de werkgever vereist, is blijkbaar geen rem geweest.”

Ook vaders

Het 1/10 ouderschapsverlof werd onder andere ingevoerd om ook meer vaders te bereiken. Ook op dat vlak blijkt de regeling een succes. In juni 2020 namen bijna evenveel mannen (0,18%) als vrouwen (0,21%) het 1/10 ouderschapsverlof op.

Ellen Van Grunderbeek: “De nabije toekomst van het 1/10 ouderschapsverlof kan nog invloed ondervinden van corona en de impact op het nieuwe schooljaar. Het ziet er bijvoorbeeld naar uit dat leerlingen en scholieren meer dan een halve dag thuis zullen zijn als het afstandsonderwijs nog even doorgaat, waardoor een halve dag de opvang van de kinderen niet dekt. Maar de positieve cijfers van het eerste jaar, en dat ondanks de onzekere en ongewone coronatijden, laten vermoeden dat deze ouderschapsverlof-formule een blijver is en wellicht nog aan populariteit zal winnen.”