Ouderschapsverlof piekt

27 juni 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Ouderschapsverlof piekt

Mama’s en papa’s met kinderen jonger dan 12 jaar nemen ook dit jaar in de zomervakantie hun ouderschapsverlof in één keer op. Meer dan zes op de duizend werknemers blijven in juli en/of augustus een maand afwezig. De regeling is echter recent veranderd, dus wellicht krijgen we volgende jaren een betere spreiding.

Vooral werknemers tussen 30-39 jaar en 40-49 jaar gebruiken nu nog hun ouderschapsverlof om de lange periode zonder school te overbruggen. Dat concludeert HR-dienstenbedrijf Acerta op basis van cijfers uit 2018.

Betere spreiding in de toekomst

Acerta vermoedt dat de versoepeling van de regels voor ouderschapsverlof de volgende jaren tijdens de zomervakantie tot minder afwezigheid op de werkvloer zal leiden. Ouders zullen hun ouderschapsverlof dan beter kunnen spreiden.

0,66% van alle werknemers neemt speciaal voor juli en/of augustus een maand (meer dan 19 werkdagen) ouderschapsverlof. Dat kan echter niet voor wie geen kinderen heeft jonger dan 12. Toch zullen nog meer dan zes op de duizend werknemers een volledige maand van het werk afwezig blijven.

2/3e mama’s, 1/3e papa’s

Acht op de duizend vrouwen en net geen vijf op de duizend mannen nemen in de zomervakantie een maand ouderschapsverlof. Mama’s nemen dus vaker dan de papa’s tegelijk met de kinderen vakantie. Uiteraard kan in eenzelfde gezin elk van de ouders een maand voor zijn rekening nemen.

Ouderschapsverlof kan flexibeler

Ouderschapsverlof onderging recent, in mei, een verdere flexibilisering. Die kan ervoor zorgen dat ouders hun ouderschapsverlof anders wensen in te delen. Ouderschapsverlof kan voortaan (voor aanvragen vanaf 1 juni) immers voor kortere periodes worden aangevraagd. De werkgever moet wel akkoord gaan. Voltijds ouderschapsverlof gaat van minimaal een maand naar minimaal een week, halftijds ouderschapsverlof gaat van minimaal twee maanden naar minimaal één maand (en naast 1/5 is voortaan ook 1/10 mogelijk).

Meer ruimte voor betere afspraken

De nieuwe flexibilisering maakt het voor ouders gemakkelijker om zelf het ritme van de schoolvakanties te volgen, met bijvoorbeeld een week herfst- of een week kerstvakantie. Dirk Vanderhoydonck: “Het is wel zaak om daarover goede afspraken te maken. Want de nieuwe flexibele versie van ouderschapsverlof is een aanbod, geen recht. Ze geeft werkgevers en werknemers meer ruimte om te onderhandelen, meer niet."