Privacyverklaring

Ouderschapsverloven en hun populariteit

25 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Sinds 1 juni 2019 zijn de mogelijkheden om ouderschapsverlof op te nemen uitgebreid en zijn de voorwaarden flexibeler. Na vijf maanden ziet hr-bedrijf Attentia dat de nieuwe optie voor 1/10e ouderschapsverlof veel gekozen wordt. Daarnaast blijven meer mannen thuis voor de kinderen.

Vandaag neemt gemiddeld 2% van de medewerkers in bedrijven ouderschapsverlof. Dit cijfer bleef de voorbije vijf jaar stabiel. Ouderschapsverlof is één van de thematische verloven, naast palliatief verlof en verlof voor medische redenen. Een ouderschapsverlof moet ingaan voor het kind twaalf jaar is.

Het verschil tussen arbeiders en bedienden is minimaal, maar bij de arbeiders was er sedert 2015 een sterke stijging van 13,7%!

Flexibel

Van de vier systemen die we nu kennen, blijft vier maanden voltijds verlof (en op te splitsen per maand) de populairste onderbreking. 53,38% van de medewerkers met kinderen onder de twaalf jaar die dit jaar ouderschapsverlof nemen, kiest voor dit model. De populariteit stijgt zelfs ten opzichte van 2015, toen net niet de helft voor dit type koos.

Ook acht maanden halftijds blijven werken kon al (telkens in periodes van minimaal twee maanden).

Populair blijft de optie om 4/5de te werken gedurende twintig maanden. Deze periode kon je opsplitsen in blokken van vijf maanden. 38,95% blijft een dag thuis in de week om bij de kinderen te zijn. In vergelijking met het piekmoment (44,83% in 2016) is dit wel een daling.

Sinds juni 2019 is er een vierde optie: per week een halve dag of per veertien dagen een volledige dag ouderschapsverlof. Deze nieuwe 1/10de-verlofregeling blijkt na vijf maanden al een succes. 4,28% kiest voor deze regeling. Tim De Troch, director HR Business bij Attentia, ziet vooral mensen die vroeger 4/5de werkten, nu opteren om slechts een halve dag per week op te nemen. Bijna 60% van de dagen van de 1/10de onderbreking vielen in 2019 op woensdag. "Veel ouders nemen nu dus enkel op woensdagnamiddag vrijaf om thuis te kunnen zijn bij de kinderen", stelt Tim De Troch.

Meer mannen

Vooral dertigers nemen ouderschapsverlof op (4,7% binnen deze leeftijdscategorie). Bij medewerkers jonger dan dertig ziet Attentia een afname van 3,51 naar 1,12% en bij de groep veertigers een toename van 1,62% tot 2,6%. Mogelijke oorzaak is dat vrouwen hun eerste kind steeds vaker op latere leeftijd krijgen en ook de gemiddelde leeftijd van moeders bij de geboorte – ongeacht de geboorterang van het kind – stijgt. In 2018 was dat 30,7 jaar, zo blijkt uit cijfers van Statbel.

Er blijft een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Gemiddeld 2,65% van de vrouwen neemt verlof, tegenover slechts 1,72% van de mannelijke werknemers. “Toch verkleint deze genderkloof de jongste vijf jaar snel. Bij de vrouwen zien we een sterke daling (van 3,06% in 2015 naar 2,65% in 2019) terwijl we bij de mannen een stijging waarnemen van bijna 20% (van 1,39% tot 1,72% in dezelfde periode)”, aldus Tim De Troch.

Kortere werkonderbreking nog niet populair

Naast de vierde optie om het ouderschapsverlof in halve dagen op te nemen, kan wie voltijds of halftijds werkt, het ouderschapsverlof nu ook voor kortere periodes aanvragen. De minimale duur van voltijds ouderschapsverlof gaat dan van een maand naar een week. Voor halftijds ouderschapsverlof kan de werknemer sinds juni per maand in plaats van per minimaal twee maanden kiezen.

Deze nieuwe mogelijkheid is nog niet ingeburgerd. Slechts 0,38% van alle werknemers die dit jaar ouderschapsverlof namen, koos voor de optie van één week. Het nemen van twee weken voltijds blijft beperkt tot 0,58% van alle werknemers.

“Werknemers die voltijds ouderschapsverlof nemen, doen dit meestal gedurende één maand. Bij 1/5 ouderschapsverlof wordt wel vaak een langere periode onderbreking genomen: een derde neemt dit op gedurende vijf maanden (dus hiermee wordt één maand ouderschapsverlof opgenomen), twee derde neemt dit over langere termijn op”, besluit Tim De Troch.