Privacyverklaring

Overuren dikwijls ongeregistreerd

26 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
pexels

Wie klopt overuren? Of beter: wie klopt er géén? Maar negen procent van de Vlamingen blijft er altijd van bespaard. Velen kloppen ze erg regelmatig en volgens een op de vijf werknemers heeft hun leidinggevende daar geen idee van.

Dat blijkt uit een bevraging van Protime, een aanbieder van oplossingen voor tijdregistratie en werkplanning, bij duizend Vlaamse bedienden.

Voor bijna de helft van de Vlaamse bedienden (46%) duurt de werkweek gemiddeld zo’n 4 uur langer dan de voorziene 38 of 40 uur. Opvallend: wie minstens de helft van de week van thuis uit werkt, klopt vaker overuren (50%), dan wie elke dag op kantoor te vinden is (39%).

Tijdregistratie levert inzichten op

Bij wie wel eens extra werkuren presteert, weet amper de helft van de leidinggevenden (52%) (bijna) exact hoeveel uren dit zijn. Bij ruim een kwart van de respondenten (26%) weet de leidinggevende wel dat er vaak overgewerkt wordt, maar niet wanneer of hoeveel tijd precies. Voor nog eens 22% heeft de leidinggevende hier absoluut geen idee van.

Daarom zou ruim twee op de drie respondenten (68%) het een goede zaak vinden mochten overuren geregistreerd worden. Die extra gewerkte uren worden bij zo’n 5% uitbetaald terwijl 38% ze terugkrijgt in de vorm van extra verlof. Bij 7% van de respondenten houdt de compensatie een combinatie in van zowel extra loon als extra verlof.