Privacyverklaring

Pas snel de regels aan voor elektronische sociale verkiezingen

11 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Nicolas Berben

Moeten bedrijven niet de kans krijgen om de uitgestelde sociale verkiezingen alsnog elektronisch te laten verlopen? Technisch kan het, maar er staan nog een paar obstakels in de weg.

Dat is alvast de mening van Nicolas Berben, managing legal consultant Arbeidsrecht bij SD Worx. Door de COVID-19-pandemie werden de verkiezingen uitgesteld tot vermoedelijk 16 t.e.m. 29 november 2020, maar die periode is nog niet definitief vastgelegd. Waarom zouden we stemmen op de traditionele manier met een stembusgang, zo bedenkt Nicolas Berben. We hebben de technologie om dat correct en efficiënt te doen zonder risico voor onveilige contacten.

Toch een akkoord mogelijk?

Maar dan moet volgens de managing legal consultant Arbeidsrecht van SD Worx wel snel de wettelijke mogelijkheid voorzien worden om daarover een akkoord te sluiten. De wetgever heeft immers bepaald dat een akkoord over e-voting uiterlijk op dag X bereikt moest zijn. Dag X lag evenwel in februari. Alsnog de wettelijke mogelijkheid voorzien om daarover - bijvoorbeeld net zoals het stemmen per brief tegen X+56 (d.i. ongeveer de tweede helft van oktober) - een akkoord te sluiten lijkt ons dan ook niet meer dan billijk. Dit geeft de werkgever nog de tijd om overleg te plegen met de sociale partners, de oplossing in gereedheid te brengen en alle medewerkers te informeren van deze oplossing tegen de eigenlijke verkiezingsdag in november.

Beperkende technische vereisten

Daarnaast maken een aantal, weinig zinvolle, technische vereisten in de huidige wetgeving het bijzonder moeilijk voor bepaalde groepen werknemers zoals arbeiders, die vaak niet over een laptop van het werk beschikken, om van thuis te stemmen. De notie ‘een drager die aangesloten is op het beveiligde bedrijfsnetwerk’ is technisch vaag en voor interpretatie vatbaar. Dit werkt beperkend en creëert onnodige schroom ten opzichte van gespecialiseerde cloudoplossingen. Die garanderen tegenwoordig zowel de veiligheid en de identificatie van de kiezer, alsook de anonimiteit van de stemming vanop een eigen smartphone of pc. Het lijkt voor Nicolas Berben dan ook noodzakelijk dat de wetgever die complexe beschrijving aanpakt.

En tradities...

Ten slotte is de traditie een spelbreker. Sommige vakorganisaties, kandidaten en werkgevers houden vast aan het hele traditionele stemgebeuren op de dag van de verkiezingen zelf.

Breekt de coronacrisis dat de oude, heilige huisjes af en kunnen kiezers op een moderne, veilige manier een kruisje zetten? Technisch kan het democratisch proces perfect gewaarborgd worden. Bovendien kunnen goede afspraken tussen werkgevers en werknemers ervoor zorgen dat kiezers in alle confidentialiteit, vrij en zonder druk hun stem kunnen uitbrengen.

“De bal ligt dus in het kamp van de sociale partners en de wetgever om de obstakels uit de weg te ruimen voor veiligere sociale verkiezingen,” meent Nicolas Berben, “zodat de kans op een nieuwe uitbraak van het virus (in de onderneming) verkleint.”

Bron: Nicolas Berben, SD Worx