Passie voor HR

1 mei 2019
Tekst
Patrick Verhoest
Passie voor HR

Voor Julie Van Belleghem bleek de studie HRM aan de VIVES Hogeschool in Kortrijk de beste keuze. Haar stage bij Extra in Zwevegem en het COFEP-project vormden de kers op de HR-taart. Het wakkerde haar passie voor het métier aan.

Anja Vanroose is lector in de opleiding Human Resources Management. “In deze unieke opleiding worden alle aspecten van human resources management vakkundig voor de student geselecteerd, in nauw overleg met het werkveld. Vakdomeinen als economie, recht, boekhouden en marketing geven de studenten een bredere of net een specifiekere kijk op het bedrijfsleven. In de derde opleidingsfase lopen ze 16 weken stage op een HR-afdeling. Als afstudeerproject runnen de studenten samen met enkele medestudenten een COFEP-onderneming. COFEP is een Belgisch netwerk van virtuele bedrijven.”

Extra
Julie Van Bellegem liep stage bij Extra, een Waalse groep van 32 winkels die haar distributiecentrum in Zwevegem heeft. “Ik maakte studentencontracten op en zorgde voor de correcte registratie van afwezigheden in het tijdsregistratiesysteem. Ik verzorgde mee de onthaaldag voor nieuwe medewerkers. Ik kon alle vergaderingen van HR meevolgen. Heel interessant was mijn inzet bij rekrutering en selectie. Ik selecteerde cv’s, nam interviews af en bepaalde mee de keuze. Ik stond op een jobbeurs in Kortrijk. Daar kwam ik in aanraking met potentiële medewerkers en andere bedrijven. Dit was een unieke ervaring.”

Personeelsfeest
Tijdens haar stage vond ook het personeelsfeest van Extra plaats. “Ik was verantwoordelijk voor de organisatie en de voorbereidingen. Ik maakte affiches, zorgde voor de tombola en maakte een filmpje om ons team op een leuke manier voor te stellen aan de medewerkers van Extra en hun partners.”

Eindproject
Het eindproject - COFEP – bestond eruit een fictief bedrijf op te richten. In deze onderneming gebeurt alles wat in bestaande ondernemingen gebeurt, alleen verkoopt het geen tastbare goederen en worden de betalingen niet met echt geld verricht. “In ons team, bestaande uit zes studenten uit de opleiding Logistiek, Medical Management Assistant en Human Resources Management, kreeg iedereen een functie toegewezen. Ik kreeg de functie van HR-officer. Ik was er verantwoordelijk voor het opstellen van functiebeschrijvingen en competentiemodellen. Daarnaast hield ik ook de loon- en prestatiegegevens bij. Het project werd afgesloten met een deelname aan de COFEP-beurs in Luxemburg. Groepen studenten uit verschillende landen namen hieraan deel. Doel van dit project is vooral persoonlijke vaardigheden als samenwerken en ondernemerschap ontwikkelen. Dit was de tweede internationale ervaring tijdens onze opleiding.”

Payroll officer
Na haar studies kwam Julie meteen terecht in de HR-wereld. Ze werkt vandaag als payroll officer in het Kuurnse maatwerkbedrijf WAAK. “Elke dag sta ik met veel enthousiasme klaar om de administratie van onze 1.950 medewerkers vlot te laten verlopen. Collega’s kunnen bij mij terecht in het kader van arbeidsongevallen, bij ziekte, bij het opnemen van educatief verlof en bij allerlei andere HR-vragen. Daarnaast zorg ik ook voor het opmaken van contracten, tewerkstellings- en vakantieattesten.”