Privacyverklaring

Rapporteren over welzijn als rekruteringstroef?

18 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Deloitte

Het bewustzijn rond welzijn groeit. Steeds meer werknemers geven aan dat ze een voorkeur hebben voor organisaties die investeren in welzijn. Steeds meer werkgevers beseffen dat. Ze kunnen zich profileren als aantrekkelijke werkgever door daarover ook transparant en verifieerbaar te rapporteren.

Dat suggereert alvast een onderzoek door Deloitte. Hun survey noteert dat 55 procent van de werknemers en zo maar even 77 procent van de topmanagers denken dat organisaties verplicht zouden moeten worden om te rapporteren over welzijn op basis van specifieke metingen. De meesten zouden zo’n organisatie meer vertrouwen en ze zouden er eerder gaan voor werken.

Dat klinkt radicaal, maar dat was ook zo voor rapporten over ESG (environmental, social and governance). Nogal wat regio’s verplichten inmiddels grote organisaties om te rapporteren over ESG-gerelateerde aspecten van hun bedrijfsvoering. Er zijn ondertussen standaarden voor ontwikkeld.

Recente berichten over de Great Resignation, of quiet quitting, laten vermoeden dat de aandacht voor welzijn niet meer zal verdwijnen en dat het thema een steeds breder publiek beroert. In combinatie met de schaarste op de arbeidsmarkt, zoeken steeds meer organisaties naar manieren om zich te profileren als een organisatie met aandacht voor welzijn van werknemers.

Organisaties kunnen workforcesentiment meten via surveys en interviews, maar ze kunnen ook empirischer denken. Bijvoorbeeld door zaken te meten als het percentage werknemers dat zijn vrije tijd volledig benut, door op te volgen hoeveel overuren ze doen, of het volume te meten van werkgerelateerde emails, of van de workmails gedurende weekends enzovoort.

Verloop kan iets zeggen over de kwaliteit van relaties met leidinggevenden. Er kan ook gekeken worden naar de kwaliteit van gebouwen volgens internationale standaarden, zoals de WELL Building Standard. Ook info over verzekeringsclaims kan wellicht input bieden. Misschien kan een slimme combinatie van metingen helpen om een genuanceerd beeld te verkrijgen op basis waarvan een organisatie actie kan ondernemen.

Bron: Deloitte Insights

Organisaties kunnen er voordeel uit halen door die dan te communiceren, zowel intern als extern. Het schept vertrouwen als mensen op alle niveaus open kunnen zijn over werkaspecten.

Zeker transparantie op directieniveau blijkt belangrijk, zo blijkt uit de studie van Deloitte: 72 procent van de werknemers in organisaties wier topleiders transparant communiceren over welzijnsaspecten, scoorden hun eigen welzijn als bovengemiddeld. In organisaties met minder transparante leiders, was dat maar 57 procent.

Bron: Why reporting working place well-being metrics is a good idea