Privacyverklaring

Rechtkrabbelen en sterker terugkeren

29 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Het was wel schrikken: de camera bleek genadeloos voor mijn roodgebrande neus. Rimpels leken aangezet met een extra slagschaduw door een vileine maquilleur. Gelukkig volstonden een paar eenvoudige tips om mensen wat milder te kadreren in videovergaderingen. De virtuele ontmoeting is intussen een sterk instrument voor snelle kennisverdieping. En ze brengt onvermoede extra dimensies.

Toegegeven, het team zat wat met de handen in het haar toen onze rondetafelgesprekken met experten en hr-practici niet langer plaats konden vinden. We hadden een mooi evenwicht gevonden. Zowel de redactie als de deelnemers ervaren ze als zinvol en aangenaam. En toen kwam corona.

Na de eerste vertwijfeling begon het zoeken naar oplossingen op basis van videovergaderingen. Het leerproces begon, zowel ict-matig als gesprekstechnisch. Maar de eerste pogingen leverden toch al resultaat op. Professioneel is onze setting (nog) niet, maar we hebben al geleerd om onze achtergronden rustiger te houden. Er zijn wat objecten die zorgen voor diepte, zonder dat ze het ongewenste en onverwachte onderwerp worden van gesprekken achteraf. De camera zetten we intussen zodanig dat wij stabiel in het midden te zien zijn en niet al te close-up. We vermijden kikvors-, helikopter- en nog gekkere perspectieven. De belichting en de klank zijn nog een ander verhaal, maar elementaire tips doen ook daar toch al veel (tips welkom!).

We slaagden min of meer in ons opzet tijdens onze eerste edities. De journalist van dienst moet nu iets strakker modereren, maar alle deelnemers begrijpen wel dat ze gemutet worden terwijl anderen spreken en pas na hun hand op te steken (al of niet elektronisch) aan het woord komen. Bovendien kan een tweede journalist het gesprek discreet volgen en coachen via chat. Dat geeft zeker een meerwaarde.

Het is nog vroeg om te evalueren, maar het redactieteam ziet nu al dat het anders wordt en op bepaalde manieren ook beter. Voor ons is intussen duidelijk: na corona wordt het een en-enverhaal. We zullen met plezier terugkeren naar de live ontmoetingen met onze doelgroep. Maar voor sommige groepen kan de virtuele versie zeker een meerwaarde zijn. Wij dromen zelfs al van hybride vormen zoals die starten aan KULAK.

Het leerproces is zonder meer een plezier.

En op deze manier houden wij als vakblad een cruciale competentie op peil: een nauw contact met onze doelgroep in al zijn verscheidenheid.