Privacyverklaring

Rekruteerders tillen zwaar aan spelfouten

7 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Philippe Sterkens - Ugent @ Work

Rekruteerders tillen zwaar aan spelfouten. Ze leiden eruit af dat de schrijver onder andere minder zorgvuldig, minder grondig en zelfs minder intelligent zou zijn.

Dat blijkt uit een grootschalig experiment bij rekruteerders, dat deze week gepubliceerd wordt in het interdisciplinaire tijdschrift Plos One. De onderzoekers lieten echte Vlaamse rekruteerders drie fictieve jobkandidaten beoordelen.

Die kandidaten waren allen pas afgestudeerd, maar ze verschilden onder andere in het aantal spelfouten in hun cv: nul, twee of vijf. Omdat deze spelfouten voor elke rekruteerder aan andere kandidaten werden toegekend, konden de onderzoekers zeker zijn dat een effect van spelfouten op de kans op een jobgesprek niet aan andere kenmerken kon liggen.

Effect van twee tot vijf fouten

Wat blijkt? De kans op een jobgesprek in het experiment bedroeg

  • 66% voor kandidaten zonder spelfouten,
  • 58% voor degenen met twee spelfouten en
  • 47% voor degenen met vijf spelfouten.

Onderzoeker Philippe Sterkens: “Geen enkele van de andere cv-kenmerken die we lieten variëren (geslacht, overzitten, studentenarbeid, sportactiviteiten, afstudeergraad en zelfingeschatte taalvaardigheid) had een effect van dezelfde orde als dat van vijf spelfouten in het cv.”

Zelfs het effect van twee spelfouten was in het experiment even negatief als het effect van vrijwilligerswerk positief is. Met andere woorden: geen spelfouten maken, leverde de kandidaten evenveel op (in vergelijking met twee fouten maken) als aan vrijwilligerswerk doen. Dit is opmerkelijk: een eerdere praktijktest toonde aan dat vrijwilligerswerk van goudwaarde voor je cv is. Leden van een etnische minderheid kunnen met vrijwilligerswerk zelfs het effect van discriminatie ontlopen.

Zelfs voor laaggekwalificeerde beroepen

Onderzoekers zien deze sterke bestraffing van spelfouten door rekruteerders in verschillende soorten beroepen. Opmerkelijk: sollicitanten voor laaggekwalificeerde beroepen worden sterker afgestraft voor het maken van veel spelfouten. We zien als mogelijke verklaring dat een hogeronderwijsdiploma (dat nodig is in hooggekwalificeerde beroepen) een objectiever houvast geeft over de intellectuele capaciteiten van de kandidaat in vergelijking met het aantal spelfouten op hun cv.

Minder verrassend is dat het maken van een paar (of veel) spelfouten sterker afgestraft wordt in beroepen waar geschreven communicatie een centrale rol inneemt.

Verklaring

De onderzoekers konden via hun experiment ook achterhalen welke signalen het maken van spelfouten precies geven aan rekruteerders.

Ze denken dat collega’s minder makkelijk zullen samenwerken met wie veel fouten maakt en in die samenwerking minder plezier zullen scheppen.

Verder gaan rekruteerders er vanuit dat wie spelfouten maakt, minder nauwgezet zal zijn. Wie spelfouten maakt, wordt ingeschat als minder

  • hardwerkend,
  • georganiseerd,
  • grondig,
  • verantwoordelijk en
  • systematisch.

Ten slotte is er de inschatting van mindere cognitieve kwaliteiten:

  • minder probleemoplossende vaardigheden,
  • minder opleidbaar,
  • minder intelligent en
  • minder deskundig.

Inhoud én vorm

Het uitgevoerde experiment is het eerste wereldwijd dat het effect van spelfouten in cv’s bij het solliciteren voor verschillende beroepen bestudeert. Eerder onderzoek beperkte zich altijd tot hooggekwalificeerde functies (en dit bijna altijd in een dienstenomgeving). Bovendien is dit het eerste dat een verklaring geeft.

De onderzoeksgroep Ugent @ Work analyseerde eerder al hoe rekruteerders vaak Facebook gebruiken om kandidaten te screenen en dat publieke beschikbare informatie op sociale media in feite het verlengde van je cv is geworden.

De volledige studie van Philippe Sterkens, Ralf Caers, Marijke De Couck, Victor Van Driessche, Michael Geamanu en Stijn Baert lees je in PLOS ONE.

Meer in het topic: recruitment