Privacyverklaring

Rekruteren via een hackaton

22 oktober 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Hackatons kennen we. Maar op een seminar van HRmagazine (foto) vertelde specialist Michel Duchateau over een hackaton opgezet om te rekruteren. Met als resultaat een aantal aanwervingen, maar ook effecten op het vlak van teambuilding en werkgeversimago.

We kennen het principe van de hackaton: je sluit verschillende teams (traditioneel informatici) op in een comfortable omgeving voor pakweg een weekend met een specifieke missie. Ze moeten een probleem oplossen als team en op een collaboratieve manier, maar er is ook wat competitie ingebouwd. Evenals tijdsdruk.

Laatstejaarsstudenten

Michel Duchateau is de lanceerder van Hackathon Belgium en facilitator van Startup Weekend in Europa. De Chief Innovation Officer van Convidencia zette ooit een hackaton op voor een Luikse fintech met de bedoeling laatstejaarsstudenten te rekruteren. Het ging om een snel groeiende start-up actief in een sector die kampt met talentschaarste.

De studententeams zouden werken rond projecten, maar de echte klemtoon bleef bij de eventuele aanwerving. De start-up verwachtte geen echt technisch resultaat, maar hoopte wel om beter jongere generaties en hun manier van werken te lezen begrijpen. Om die reden telde elk team ook een eigen werknemer. Voor de rest verliep het zoals een hackaton met de typische ambiance. Veel geslapen werd er niet gedurende 54 uur. Dat gebeurde hooguit wat op een plooimatras onder een tafel.

Het proces werd in gang gezet met een uitnodiging aan bepaalde hogescholen en universiteiten. "We vroegen hen om studenten af te vaardigen die geïnteresseerd konden zijn in werken voor de fintech in kwestie. En we stelden hen een technische challenge voor, al was dat dus pas het secundaire doel van de hackaton. Scholen gingen daar vlot op in. Sommige hielden zelfs intern wedstrijden om deelnemers te selecteren, die zelfs de t-shirt van hun school droegen!," aldus Michel Duchateau.

Meer dan losse ideetjes

"Opgelet", waarschuwt Michel Duchateau, "een hackathon is geen reflectie in een kamertje waar men ideeën spuit, het ene al verder gezocht dan het andere. De collectieve intelligentie die we daar in gang steken, moet uitmonden in een concreet resultaat. Dat gebeurt in een kader en een geest van creativiteit maar zonder ooit het objectief uit het oog te verliezen."

Ondanks een paar gelijkenissen, is dit geen assessment center. "Helemaal niet," zo stelde Michel Duchateau. "De hackaton is een zinvol evenement dat bijdraagt tot een cultuur en dat de deelnemers een zo positief mogelijke ervaring biedt. Dit is meer dan een louter rekruteringsactie, want ze heeft ook een weerslag op de medewerkers die er aan meedoen."

Logistiek

De hele onderneming vergde wel wat voorbereiding. Die begonnen vijf maanden op voorhand. Bovendien moest het verblijf voor 80 deelnemers in Brussel worden betaald, waaronder 52 studenten uit 13 scholen. De logistiek was ook niet min; sommigen kwamen trouwens van Marseille, Parijs, Luxemburg en Zwitserland.

Maar de resultaten mochten er zijn. Om te beginnen: er werden flink wat talenten effectief aangeworven. Maar de operatie had ook een duurzaam effect op de werknemers, want het intensieve weekend werd ook een teambuilding. "Talrijke werknemers kwamen vrijwillig helpen."

Een en ander versterkt zeker ook het werkgeversmerk van de fintec. Die krijgt nu een modern, dynamische en gezellige uitstraling. "Zelfs de niet weerhouden kandidaten zijn terug naar huis gegaan met een tevreden gevoel over de ervaring," zo weet Michel Duchateau.

Bovendien leverde de oefening ook een paar technische stappen vooruit. "De frisse kijk en de naïviteit van de studenten hebben iets opgeleverd."

Convidencia stelde een witboek op rond Hackathons in België met een analyse van 130 evenementen die werden gehouden in ons land. Gratis via www.convidencia.com.