Privacyverklaring

RSZ-korting voor langdurig werkzoekenden

19 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Oziel Gómez:

Binnenkort vervangt de Vlaamse regering de aanwervingsstimulans voor langdurig werkzoekenden door een RSZ-korting. Zo wordt het eenvoudiger voor ondernemingen om de korting te krijgen en mensen aan te werven. De Vlaamse regering plant ook om de doelgroep voor die korting sterk uit te breiden.

De Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in de SERV, zijn blij met deze al lang gevraagde aanpassing. Samen met het voorzien van jobcoaching voor de betrokken werknemers vormt de RSZ-korting een belangrijk onderdeel van het Werkgelegenheidsakkoord ‘Iedereen nodig, iedereen mee’ dat de Vlaamse sociale partners en de Vlaamse regering eerder dit jaar ondertekenden.

Hans Maertens, voorzitter SERV: “De SERV signaleerde al langer dat de aanwervingsstimulans niet goed werkte voor ondernemingen. Deze maatregel was niet aantrekkelijk genoeg en onvoldoende gekend. Door de omvorming naar een RSZ-korting wordt het eenvoudiger voor ondernemingen om mensen aan te werven die al langer dan twee jaar niet actief zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om werknemers te begeleiden en op te leiden bij die nieuwe job. Dat maakt de Vlaamse regering mogelijk via jobcoaching, Zo kan wie aan de slag gaat, ook duurzaam aan de slag blijven.”

Aanwervingsstimulans wordt RSZ-korting

Een RSZ-korting is eenvoudiger en transparanter en neemt de administratieve last voor werkgevers af.

Deze omvorming maakt deel uit van het Werkgelegenheidsakkoord Iedereen nodig, iedereen mee[PDF] dat de Vlaamse regering in juli 2022 met de Vlaamse sociale partners gesloten heeft. In dit akkoord staan meer dan veertig voorstellen om een aantal cruciale uitdagingen op de Vlaamse arbeidsmarkt aan te pakken via vier pijlers:

  • een resultaatgericht activeringsbeleid,
  • een doorgedreven opleidingsbeleid,
  • werkbaar werk en
  • kansen benutten voor interregionale mobiliteit en economische migratie.

Doelgroep uitbreiden en werkervaring snel verifiëren

Bij de start zal de RSZ-korting alleen maar aan langdurig werkzoekenden toegekend worden, maar de Vlaamse regering wil de doelgroep uitbreiden.

Bij deze hervorming is het belangrijk dat wanneer een werkgever iemand aanwerft snel duidelijk is of die persoon in aanmerking komt voor de doelgroepkorting. Dat kan bijvoorbeeld met een attest dat de werkzoekende krijgt van VDAB, of een online tool die de werkgever kan raadplegen. Dit betekent dat VDAB de werkervaring snel moet kunnen verifiëren. De SERV vraagt een plan van aanpak om deze ruimere doelgroep te identificeren en een duidelijk tijdspad om deze uitbreiding effectief mogelijk te maken.