Slechts 13% start als zelfstandige om meer te verdienen

12 juli 2019
Tekst
Patrick Verhoest
Slechts 13% start als zelfstandige om meer te verdienen

Je eigen baas zijn, doen wat je graag doet en meer voldoening uit je werk halen. Uit een enquête van Liantis bij 1.721 zelfstandigen in hoofdberoep, blijken dit de voornaamste redenen te zijn om te starten als zelfstandige. Financiële overwegingen spelen amper een rol.

De belangrijkste redenen bij starters om voor het zelfstandig statuut te kiezen zijn:

1. Zijn eigen baas kunnen zijn (34%).

2. Doen wat men graag doet (31%).

3. Meer voldoening uit het werk halen (29%).

Opvallend is dat slechts 13% aangeeft dat het financiële aspect doorslaggevend was. Bij zes op de tien startende zelfstandigen reageerde de directe omgeving positief op de beslissing. Slechts 12% kreeg negatieve feedback.

Tevreden klanten én zelfstandigen

Bij wie al een tijdje zelfstandig is, blijft het feit dat ze hun eigen baas zijn, op de eerste plaats staan (39%), maar op de derde stek komt de klant om de hoek kijken. 29% van de ondernemers geeft aan dat de voldoening van de klant hun meest motiverende factor is. De algemene tevredenheid van de zelfstandige ligt tamelijk hoog. Drie vierden geeft een score van 7 op 10 voor tevredenheid. Het minst tevreden zijn ze met de financiële onzekerheid (53%). Ze hebben eveneens last van zware administratieve hoofdbrekens (49%) en te weinig vrije tijd (32%)

Positief verhaal

Ondertussen starten elk jaar steeds meer zelfstandigen een zaak op. Dat is een positief verhaal, weet gedelegeerd bestuurder Philip Van Eeckhoute van Liantis: “Het is positief om te horen dat starters de sprong maken omdat ze zich willen toeleggen op wat ze graag doen. Het cliché dat ze zelfstandig worden om meer geld te verdienen, is gewoon fout. Eenmaal ze aan de slag zijn, halen ondernemers veel voldoening en tevredenheid uit hun klanten.”