Privacyverklaring

Vakantie spreiden om de herneming niet te hypothekeren?

21 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Kan het zijn zinvol zijn om geplande wettelijke vakantie te herspreiden in functie van een vlotte herneming? Monica De Jonghe, directeur-generaal bij het VBO, oppert de mogelijkheid in een interview met de krant L’Echo.

De vakantie valt echt slecht, zo stelt Monica De Jonghe van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in een interview met L’Echo. “Veel bedrijven vertellen ons dat ze er al heel slecht aan toe zijn en dat de vakantie hen fataal kan worden”, zo stelt de directeur. Veel sectoren plannen de jaarlijkse sluiting in december van het jaar voorafgaand. Daar komt nog het Europees kader bij dat in principe niet toelaat om twintig wettelijke feestdagen uit te stellen. “We hopen op een zekere soepelheid van de vakbonden, bijvoorbeeld door een stuk vakantie over te laten dragen naar 2021. Het zou jammer zijn om de relance te hypothekeren”, aldus Monica De Jonghe.

De Franstalige christelijke vakbond CSC vindt dat men dit moet bekijken op het niveau van het sociaal overleg in de sectoren en de ondernemingen. Het ABVV is tegen een algemene verdaging van vakantie deze zomer. “Wij laten het sociaal overleg voorgaan binnen de ondernemingen. We denken ook aan de families voor wie dit moeilijk houdbaar kan zijn om geen vakantiedagen te kunnen nemen tijdens schoolvakanties.” Het ABVV herinnert er ook aan dat het wettelijk mogelijk is om overuren te presteren in geval van overaanbod aan werk, steeds binnen het kader van dialoog en overleg.

Bron: Étaler les congés d’été pour ne pas freiner la reprise