Privacyverklaring

“Structuur brengen in een snelgroeiende omgeving”

3 januari 2022
Tekst
Melanie De Vrieze

Tijdens haar eerste honderd dagen als hr-director bij de European Climate Foundation, focuste Nicole Parisis op de bouw van een sterk hr-team.

Nicole Parisis was hr-manager voor Noord-Europa bij het Deense SimCorp voordat ze er een leidende rol op zich nam bij de implementatie van HRIS en change management. Het project waaraan ze werkte, liep ten einde. Op dat ogenblik zat de European Climate Foundation (ECF) zonder hr-director. De twee vonden elkaar. “Ik was al langer gepassioneerd door hr- en change management. Ik heb een gevarieerde ervaring als generalist in een internationale omgeving. Het was diezelfde context die het ECF me aanbood. Mijn ervaring in de non-profit en corporate wereld, evenals de cultural fit gaven mee de doorslag.”

Klimaat

De European Climate Foundation is een filantropische organisatie die de klimaatproblemen wil aanpakken. Bij het streven naar een zero-emissie wil het ECF leiderschap uitstralen. Het wil netwerken mogelijk maken tussen geïnteresseerden. Het steunt meer dan 500 ngo’s en diverse activiteiten binnen deze strategie. “Het streven naar het halen van het akkoord van Parijs is onze doelstelling. Ik werk daarvoor vanuit Brussel, terwijl ons hoofdkwartier zich in Den Haag bevindt. We beschikken over veel kantoren in diverse landen. We werken met profielen van verschillende achtergrond. Ik ben verantwoordelijk voor alle landen waar we vertegenwoordigd zijn.”

Missie

Nicole Parisis kreeg niet meteen een kortetermijnmissie mee. “Er was behoefte aan stabiliteit en veel moet veranderen. Ik maakte een roadmap met prioriteiten en kreeg daar veel vrijheid bij.” Dat Parisis startte middenin de coronacrisis, maakte het haar er niet gemakkelijker op. Toch had ze na een maand al een voorstel voor een nieuwe hr-structuur: “Dat was de sleutel, want voor ons team was niets nog duidelijk. Maar er was veel goede wil. Ik herstructureerde snel en alles werd meteen uitgerold. Zo wist iedereen dat we er waren en dat we partners wilden zijn. Nu ondersteunden we de partners duidelijk zichtbaar. Zelf rapporteer ik aan de COO. Ik word vaak gevraagd op de executive director meeting. Daarmee toont de directie dat hr hier belangrijk is.”

Toekomst

Ondanks covid kwamen sinds het begin van de pandemie 110 medewerkers de rangen van het ECF vervoegen, eeen groei met 65 procent. Collega’s konden niet even informeel kennis komen maken. Toch moest de onboarding verder gaan. Er is nog veel werk aan de winkel, weet Nicole Parisis: “We moeten hr- en complianceprocessen implementeren, om de extreme groei te ondersteunen. Die uitbreiding vindt ook plaats buiten Europa. Dat levert extra uitdagingen op wat betreft wetgeving, belastingen en alweer compliance omdat elk land zijn eigen verplichtingen heeft.” Nicole Parisis wacht nog enkele belangrijke uitdagingen: “Na covid wil ik meer reizen en mijn medewerkers en hun omgeving beter leren kennen. Bovendien moeten we – als gevolg van de sterke groei – aandacht hebben voor het talentluik. De talentfunctie is een van de zaken die we formeel moeten installeren. Dat betekent onder andere dat de talentmanager de competenties van managers en leiders moet identificeren, hen ontwikkelen en succesvol maken. Dat geldt voor alle medewerkers. Hun ontwikkeling moet on the job (70 procent) gebeuren, via mentoring (20 procent) en via formele training (10 procent). Daar maak ik een prioriteit van.”