Privacyverklaring

Studenten zijn optimistisch over hun kansen op de arbeidsmarkt

18 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Zen Chung (Pexels)

Studenten zijn optimistisch over hun kansen op de arbeidsmarkt. Meer dan zes op de tien studenten denken binnen de drie maanden na de studies werk te vinden. Bovendien gaan de meesten ervan uit dat het vele afstandsonderwijs van de afgelopen jaren hun kansen op de arbeidsmarkt niet zal hypothekeren.

38% van de 1.000 respondenten aan de jaarlijkse studentenstudie van Randstad Research denkt één tot drie maanden na de studies werk te vinden. 25% denkt zelfs dat het binnen de maand na het afstuderen zal lukken. Slechts 3% van de respondenten vreest pas na meer dan een jaar na het afstuderen een job te vinden.

De pessimistisch ingestelde studenten zijn dat omwille van

  • de economische situatie (43%);
  • hun gebrek aan ervaring (39%);
  • hun opleiding of diploma die niet de juiste zijn (27%);
  • onvoldoende talenkennis (12%)
  • de geopolitieke situatie (18%).

Slechts 12% van de bevraagde studenten kreeg het afgelopen jaar nooit afstandsonderwijs, maar de meesten zijn vrij optimistisch dat het vele afstandsonderwijs hun kansen op de arbeidsmarkt niet zal hypothekeren.

Een studierelevante bijbaan

Twee op de drie maken hun studiekeuze in functie van het toekomstige beroep (65%), zeker bij masterstudenten (70%). Bij bachelorstudenten gaat het om 61%. Ongeveer één op de drie studenten kiest een studierichting voor de inhoud ervan.

Vorig jaar gaf voor het eerst meer dan de helft van de studenten (52%) aan de keuze van een studentenjob, gedeeltelijk of volledig, te maken in functie van hun studiekeuze. Dit jaar kiest slechts 48% kiest voor een studierelevante bijbaan.

Méér studenten kiezen een studentenjob volledig in functie van hun studie; het ging van 19% naar 23%. Het aantal studenten dat de keuze slechts gedeeltelijk laat afhangen van de studiekeuze, daalt met 8 procentpunten, van 33% naar 25%