Studiestage voordeel voor student én werkgever

1 juli 2022
Studiestage voordeel voor student én werkgever

Na zijn vijftien weken durende VIVES-stage bij Unilin, gaat Xander Callewaert er meteen aan de slag. En hij is geen uitzondering.

VIVES-studenten kunnen voor hun stage of als jobstudent terecht bij Unilin. Dat is het geval voor Britt Vandoorne (jobstudent) en Xander Callewaert (stage). Beiden studeren Human Resources Management, een keuzetraject in de opleiding Organisatie en Management van hogeschool VIVES. Britt kon bij Unilin terecht op aangeven van een VIVES-docent. “Ik werk vandaag op de comp & ben-afdeling. Ik hielp onder andere mee aan het bonusproces en controleerde mee of de targets klopten. Omdat ik nog niet weet welke richting ik uit wil, mag ik ook meehelpen in het rekruteringsteam. Het is zonder meer fijn dat je hier veel kunt bijleren en breed kunt gaan.”

Payroll

Xander Callewaert doet zijn stage op de payrollafdeling van de arbeiders. Hij beheert de loonadministratie en registreert zowel in- als uitdiensttredingen. Ook over arbeidsrecht en de sociale administratie leert hij bij. “Ik verwerk de prestaties van uitzendkrachten en controleer daarbij de wekelijkse facturen. Ik krijg de kans vragen van medewerkers rond ziekte, loon en prestaties te beantwoorden. Het is interessant werk. Het is bovendien fijn werken. Ik word van dichtbij begeleid bij complexe taken. De sfeer onder de collega’s is tof. Ik ben blij dat ik na mijn studies een vast contract kreeg.”

Appreciatie

Hetzelfde overkwam Marieke Van Maercke. Na haar studies HRM aan VIVES en later Toegepaste Psychologie kon ook zij op stage bij Unilin. Ze kreeg er de kans zowel op Insulation als op Flooring ervaring op te doen. “Ik kon de manieren van werken vergelijken en ondersteunende taken verrichten op payroll.” Ook Marieke ging na haar stage vast aan de slag bij Unilin. “Ze verwachten veel van je, maar je krijgt er veel voor terug. Ik voel me hier geapprecieerd. De sfeer is geweldig en ik hou van de middagen waar de collega’s van rekrutering en payroll samen eten. Ik was blij dat ik na mijn stage de kans kreeg van Hilde Debue, die me een voorstel deed.”

Unilin Group

Hilde Debue is payroll & HRIS-manager bij Unilin Group. Ze getuigt dat de organisatie met de stages de brug wil leggen tussen de opleiding van de studenten en de latere arbeidsovereenkomst. “We zijn als bedrijf groot genoeg om daarvoor middelen vrij te maken. Dat doen we natuurlijk ook omdat we er zelf de voordelen van inzien. Studenten leren hun theoretische kennis omzetten in praktijk. En wij krijgen de kans om potentiële werknemers te ontdekken. Marieke en Xander zijn daar goede voorbeelden van.”

Hilde Debue ziet de studenten niet als goedkope medewerkers die even een handje komen toesteken. De teamleiders gaan ver in de begeleiding van hun stagiaires. “We organiseren sollictatiegesprekken voor de studenten alsof ze hier vast in dienst komen. Nadien leiden we hen op zodat ze hun taken autonoom kunnen invullen. Zo leren zij echt de job en hebben wij als voordeel dat het werk gedaan wordt. Op deze manier houden wij ook voeling met wat studenten leren tijdens hun opleiding. Zo krijgen we studenten binnen die mee zijn met de meest recente technologieën. We houden de vinger aan de pols met de opleidingen.”