Privacyverklaring

Succes is meer dan som van talent en geluk

1 mei 2020
Tekst
Melanie De Vrieze

De top bereiken, daar is talent en geluk voor nodig. Maar volgens Jeroen De Flander, auteur van ‘De Wetenschap van Succes’, heeft iedereen dat succes zelf in de hand. In zijn boek legt hij uit hoe je met passie, gericht oefenen en veerkracht grootse prestaties bereikt.

Wat is het verschil tussen een goede basketbalspeler en een heel goede basketbalspeler? Of tussen een goede schrijver en een heel goede schrijver? Het antwoord zal vaak talent en geluk zijn. Toch spelen er nog andere factoren mee.

In zijn boek ‘De Wetenschap van Succes’ onderzoekt Jeroen De Flander wat de wetenschap ons over succes kan leren. Zijn eerste bevinding is dat talent overschat wordt. Heel wat vaardigheden zijn volgens hem maakbaar. Nochtans gebruiken we talent vaak als excuus: we hebben dat talent niet, dus het zal wel niet lukken. Maar we kunnen veel meer dan we zelf denken.

Passie, gericht oefenen en veerkracht
Hij ontdekte drie motoren die individuen helpen om succesvoller te worden: passie, gericht oefenen en veerkracht. “Die passie bepaalt wat je leuk vindt en waarvoor je je wil inzetten. Zingeving maakt mensen succesvoller, want het geeft veel energie.”

Een tweede motor is gericht oefenen. De fout die mensen vaak maken, is dat ze oefenen op hun huidige niveau. “Door gericht te oefenen, ga je op zoek naar de vaardigheden die vandaag ontbreken om naar het volgende niveau te gaan”, legt Jeroen De Flander uit. “Je moet een oefenschema gebruiken dat voor jou net te moeilijk is.”

De laatste motor ten slotte is veerkracht. Als je van goed naar heel goed wil gaan, kom je tegenslag tegen. Wie dit snel kan ombuigen, heeft een groot voordeel”, aldus De Flander. De belangrijkste factor daarachter is optimisme. “Wanneer je bijvoorbeeld atleten aanleert om optimistischer te zijn, zullen ze veel beter omgaan met tegenslag.

Ook toepasbaar in bedrijfswereld
De drie motoren – passie, gericht oefenen en veerkracht - zijn ook toepasbaar in de bedrijfswereld. “Bedrijven moeten meer inzetten op de medewerkers, niet op de klassieke hr-manier door hen naar een training te sturen, maar door echt op die drie hefbomen te werken. Op die manier vinden medewerkers aansluiting bij hun interesse, oefenen ze gericht om een stap vooruit te zetten en wordt er gewerkt aan hun optimisme zodat ze veerkrachtiger zijn.”

De wetenschap biedt heel wat inzichten, maar dat betekent niet dat bedrijven er nu een wetenschappelijke studie van moeten maken en iets supercomplex moeten neerzetten. “Mijn boodschap is net het omgekeerde”, besluit Jeroen De Flander. “Laten we ons meer als ondernemer en topcoach gedragen en gebruiken wat anderen bedacht hebben en dit op een slimme en pragmatische manier in ons bedrijf invoeren. In plaats van de missie en de cultuur te veranderen, is het veel slimmer om drie lagen dieper te kijken en de kennis uit de sport- en de muziekwereld over te nemen.”