Privacyverklaring

Tania Boterdaele: “Mensen vinden en houden wordt de eerste opdracht als hr-manager bij AZ Alma”

5 december 2022
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Tania Boterdaele

Na net geen tien jaar ruilde Tania Boterdaele haar job als verantwoordelijke payroll & personeelsadministratie in het Gentse AZ Sint-Lucas in voor de rol van hr-manager bij AZ Alma.

Iemand uit haar netwerk wees Tania Boterdaele op de vacature van hr-manager bij AZ Alma. Dat werd de start van een breed hr-verhaal dat ze zal schrijven in haar nieuwe omgeving. Mensen vinden en houden op de krappe arbeidsmarkt is haar eerste bekommernis. “Het is niet simpel om – vaak met gelijke middelen als de concurrentie – mensen te overtuigen om te komen werken in ons ziekenhuis. We moeten elementen vinden en benoemen waarvoor iemand graag bij ons aan de slag is en blijft. Ik wil dat delen met collega’s en wil leidinggevenden inspireren om met veel goesting te blijven werken voor AZ Alma.”

Opdracht

Uiteraard is de opdracht die Tania meekreeg breder. Ze is verantwoordelijk voor een team van veertien collega’s, van payrollmedewerkers over rekruteerders tot medewerkersvorming, het supportteam en de nieuwe functie van reïntegratiecoach. Samen begeleiden ze de 1.300 medewerkers van het ziekenhuis. “Ik ben strategisch betrokken en kreeg een generalistische opdracht. Er is veel openheid in AZ Alma op vlak van hr, waarbij we mee willen zijn met alle moderne tendensen en ons willen profileren als goede werkgever voor onze medewerkers.”

Bredere rol

Als handelswetenschapper met een economische achtergrond, deed Tania haar stage bij Hudson en ging ze nadien als financieel consultant aan de slag. Cijfers bekoorden haar, tot ze meer en meer het menselijke aspect wilde laten doorwegen: “Uiteindelijk is de rode draad in mijn loopbaan dat ik graag omga met mensen. Daardoor kwam ik als leidinggevende terecht bij het AZ Sint-Lucas in Gent. Daar domineerden de payroll, projecten in sociale en arbeidsduurwetgeving, het harde aspect van hr. Mijn team was ook betrokken bij financieringsprojecten, verloningsbeleid, personeelsbegroting en planning van medewerkers.”

Evenwicht

Tania Boterdaele doet haar werk graag en ziet dat als de basis voor het evenwicht tussen haar werk en haar leven: “Verder organiseer ik me goed in mijn hoofd en met mijn man. Ik heb twee jonge kinderen en regel mijn leven zodanig dat ik goede afspraken maak en me aan mijn deadlines hou, privé én professioneel. Mijn kindjes zijn nog klein en krijgen veel aandacht, maar ik sport ook graag op dinsdagavond met vriendinnen.”