Technologie en werkbeleving: een onderschatte relatie

12 februari 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Technologie en werkbeleving: een onderschatte relatie

Slechts 5% van Belgische bedrijven geeft medewerkers volledige inspraak in de keuze voor nieuwe soft- en hardware. Volgens it-integrator NTT Belgium onderschatten bedrijven het belang van technologie voor de werkbeleving.

It-integrator NTT Belgium voerde een onderzoek naar het belang van technologie voor de werkbeleving, in samenwerking met iVox en HRmagazine. 288 hr-beslissers uit België werden bevraagd over technologie als element van de ‘Employee Experience’ (EX). Dit begrip omvat het geheel van cultuur, infrastructuur en technologie op de werkvloer. Elk van die onderdelen heeft een impact op de werkbeleving, maar dit onderzoek richtte zich uitsluitend op het aspect technologie.

Slechts 5% krijgt volledige inspraak

Uit de survey blijkt dat amper 5% van de ondervraagden volledige inspraak krijgt bij de aankoop van nieuwe hardware en software, zoals een eigen laptop, smartphone of een nieuwe businesstoepassing. 55% geeft zelfs aan dat medewerkers helemaal geen inspraak krijgen, noch over nieuwe hardware, noch over software.

Pierre Dumont, CEO bij NTT Belgium gelooft dat bedrijven hier kansen laten liggen: “Medewerkers worden in België al te vaak nog in één technologisch keurslijf geduwd. En dat hoewel 44% van de ondervraagde hr-beslissers meent dat technologie een belangrijk aspect is om nieuwe medewerkers aan te trekken. 37% gelooft dan weer dat het een impact heeft op de retentiegraad bij de huidige medewerkers. In een competitieve arbeidsmarkt als de onze kan dat een verschil maken.”

IT en medewerkers hebben andere merkvoorkeur

Er blijkt ook een duidelijk verschil tussen de merkvoorkeur van IT en die van de medewerkers. De it-afdeling heeft, volgens de respondenten, een voorkeur voor het merk HP (35% zet hen op één in de merkenrangschikking).

Maar mochten medewerkers de vrije keuze krijgen, dan zouden ze massaal voor Apple kiezen. Liefst 48% zet Apple op één in de merkenrangschikking.

Bron NTT

Beter begrijpen hoe medewerkers (samen)werken

Méér dan drie kwart van de deelnemers aan de survey is ervan overtuigd dat it-teams de komende jaren meer inspanning moeten leveren om beter te begrijpen hoe werknemers (samen)werken en hoe technologie hen kan ondersteunen. 18% is daar zelfs sterk van overtuigd. Als het van de hr-beslissers afhangt, wordt het technologiebudget dé belangrijkste investeringspost voor de volgende jaren en dus belangrijker dan hr-investeringen in werkcultuur, infrastructuur of andere.

Pierre Dumont stelt dat de waarde en impact van technologie op de werkvloer nog altijd wordt onderschat. "Wij verwachten dat de vraag naar de beste Employee Experience nog sterker zal toenemen. De beste hartchirurgen willen de beste operatiekamers. De beste medewerkers willen alle werktuigen in handen hebben om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren en de best mogelijke resultaten te boeken.”

Alle surveyresultaten op nttbelgium.be/hrsurvey