Privacyverklaring

Technologiebedrijven draaien op 75%

12 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De technologiesector is inmiddels voor driekwart weer actief. De beschikbaarheid van werknemers blijft een drempel voor een kwart van de bedrijven, maar dat was in april nog voor 40% een probleem. Ook het absenteïsme daalt.

Dat meldt sectorfederatie Agoria op basis van een enquête tussen 5 en 8 mei. Sedert de heropstart op 4 mei van de bedrijven uit de niet-cruciale bedrijfssectoren en niet-essentiële diensten, steeg het activiteitsniveau van 50% in (de tweede helft van) maart, naar 56% in april en vandaag dus naar 75%. In de ICT-sector benadert het activiteitsniveau 90%. Daar heeft telewerk een zeer groot aandeel in.

Autosector raakt op toerental

Bij de industriële activiteiten is de herneming het meest uitgesproken in de automobielsector waar de activiteit nu op ongeveer 67% ligt tegen nauwelijks 7% begin april. Volvo Cars is volledig opgestart. DAF, Audi, Van Hool, Volvo Group … bouwen de productie meer geleidelijk op.

Ook de bouwtechnologiebedrijven dreven hun activiteit sterk op tot 72%.

De heropstart verloopt geleidelijker bij de bedrijven actief in producten, technieken en diensten voor de installatie, het onderhoud en de exploitatie van gebouwen, infrastructuur en industrie. Dit als gevolg van de restricties op toegang tot sites en werven, beschikbaarheid van werknemers en uitstel van niet-essentieel onderhoud bij klanten.

In de sector lucht- en ruimtevaart is de herneming minder uitgesproken en blijft het activiteitsniveau op 40% steken. Daar spelen ook structurele zaken.

Remmende factoren

Deze week zal het activiteitsniveau ongetwijfeld nog met enkele percentages stijgen. Veel bedrijven waren vorige week voorbereidingen hiervoor aan het treffen. Toch ziet het er niet naar uit dat we op korte termijn naar een niveau van meer dan 90% zullen gaan. Deze factoren remmen het activiteitsniveau het meest:

  • 72% vermeldt onvoldoende vraag i.p.v. 67% in april.
  • 35% vermeldt regels voor social distancing als drempel. Dat was vorige maand 39%.
  • 33% heeft last met de bevoorrading van grondstoffen en onderdelen (vorige maand 40%). Een meer Europees gecoördineerde relance zou dit kunnen verhelpen.
  • 23% heeft te weinig werknemers beschikbaar. Dat is wel een sterke verbetering tegenover de 38% van vorige maand.
  • 20% heeft te weinig beschermmiddelen.

Geen volledig herstel in 2020

De bevraging polste ook naar de vooruitzichten voor het tweede semester. Globaal zien de ondernemers in de technologische industrie de activiteit progressief toenemen tot 86% in het derde kwartaal en 90% in het vierde kwartaal. Een volledig herstel in alle deelsectoren zit er tegen eind 2020 nog niet in.

Telecom en ICT zien een bijna compleet herstel van de activiteit in het tweede semester. E-health-bedrijven blijven het wel zeer moeilijk hebben doordat de financiering van de normale gezondheidsactiviteiten door de coronacrisis zeer sterk onder druk komt.

Bouwtechnologiebedrijven zien een snel herstel en een verdere doorbraak van innovatieve technologie. Ook de Europese Commissie verwacht, na een sterke daling van de investeringen in de bouw in 2020, een volledig herstel in 2021.

Industriële activiteiten van de technologische industrie die ook voor de coronacrisis al voor uitdagingen stonden, zoals de automobiel en luchtvaart, zien een trager herstel en een lager activiteitsniveau.

Dat de activiteit zich al in het tweede semester niet volledig herstelt, wijten de ondernemers in de technologische industrie in eerste instantie aan een ongunstige evolutie van de vraag op de markten (66%).

Daarnaast verwacht men dat het coronavirus ook in het tweede semester leidt tot een moeilijke toegang tot klanten en verstoorde commerciële relaties zowel in binnen- als buitenland.

Ook de beschikbaarheid van medewerkers en de flexibiliteit ervan blijft volgens 30% moeilijk.

7,3% afwezigen

Absenteïsme daalde van 9,6% naar 7,3%. Dit komt mede door een daling van het aantal afwezigheden wegens ziekte van 7% naar 6%.

De stijging van het activiteitsniveau vermindert het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid naar 19%.

Tot nu toe overweegt slechts 9% van de bedrijven om vaste medewerkers op te zeggen. Naast het vooruitzicht op een verdere heropstart, speelt de mogelijkheid van tijdelijke werkloosheid hierbij een rol. De ondernemingen in de technologische industrie voelen zich dan ook goed ondersteund op dat vlak. 97% vindt de flexibiliteitsmaatregelen om de crisis op te vangen voldoende.

Social distancing: slechts 13% vindt geen oplossing

Een heropstart kan enkel mits de regels inzake veiligheid worden nageleefd. De onduidelijkheid die hierover in april nog bestond, is bijna volledig weg. 94% van de bedrijven zegt voldoende op de hoogte te zijn van de verplichtingen. Ook de toepasbaarheid is verbeterd. Daar waar in de vorige bevraging nog 42% zei geen oplossing op korte termijn te kunnen vinden, zakte dit percentage nu tot 13%. Bedrijven die hier momenteel wel nog moeilijkheden mee hebben, zijn vaak dienstenbedrijven die uitgebreid een beroep doen op telewerk en die de terugkeer naar de klassieke kantooromgeving nog niet hebben afgerond.

De werkzaamheden voor het opstellen van een generieke gids en een sectorvertaling hiervan hebben dus alvast resultaat gehad.

Vier op de tien vreest financiële problemen

De coronacrisis zet de financiën van de technologiebedrijven onder druk. Dat veel technologiebedrijven deels hebben kunnen doorwerken en dat de regels inzake social distancing werden verbeterd, zorgt ervoor dat de liquiditeitspositie minder dramatisch is dan in sommige sectoren die verplicht werden te sluiten.

Toch zegt 14% nu al acute financiële moeilijkheden te hebben. Dat percentage is sinds de bevraging van april niet gestegen omdat de activiteiten weer op gang komen en er opnieuw cash binnenkomt. Ook de financiële en fiscale maatregelen van de regering dragen daartoe bij, evenals uiteraard de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

37% van de techbedrijven voorziet evenwel financiële problemen in de toekomst. Dit houdt verband met het vooruitzicht van een lagere periode van geringe activiteit. Over het algemeen wordt niet verwacht dat tegen het eind van het jaar de activiteit opnieuw op kruissnelheid zal zijn maar op 90% van normaal. Vooral grotere bedrijven verwachten financiële moeilijkheden in de tweede helft van dit jaar. Zij stellen ongeveer 50.000 werknemers tewerk.

Het beroep op de financiële en fiscale steunmaatregelen neemt duidelijk toe. Wel valt op dat het Bankenplan maar traag van de grond komt, zeker het luik overbruggingskredieten. Enkel 7,5% van de ondervraagden maakt hier momenteel gebruik van, tegenover 3,6% in april.

Helft bedrijven ziet negatieve impact op investeringen

De economische en financiële onzekerheid weegt op de investeringen. De Europese Commissie gaat bijvoorbeeld uit van een daling van de investeringen in België met 15% in 2020. 46% van de technologiebedrijven stelt dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op zijn investeringsprojecten. Bij de grote bedrijven stijgt dit tot 51%. De telecom-sector is de grote uitzondering. Die voorziet geen negatieve impact. Sommige bedrijven gaan zelfs uit van een stijging.

De negatieve impact vertaalt zich tot nu toe vooral in uitstel van investeringsprojecten. Slechts 5% plant bijkomende investeringen.

Weinig impact op onderzoek en innovatie

In tegenstelling tot de investeringen heeft de coronacrisis tot nu toe weinig weerslag op de innovatie- en onderzoeksactiviteiten.

  • 66% schat de impact neutraal in,
  • 20 % negatief,
  • 13% ziet een positieve impact.

Bij de kleinere bedrijven en de digitale bedrijven verwacht een op de vijf bijkomende innovatieprojecten.