Technology Fast 50: technologie én talent als groeirecept

18 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto Deloitte
Technology Fast 50: technologie én talent als groeirecept

Elysia voert dit jaar Deloittes 2019 Technology Fast 50 aan voor België. Die Fast 50 haal je op omzetgroei. Toch focusten sprekers op een forum bij de bekendmaking van de winnaars evenveel op een ander succesfactor: het vermogen om talent te mobiliseren.

Keynotespeaker Tammy Erickson van London Business School had het niet toevallig over ‘The future of Work’. Maar ook Piet Vandendriessche, ceo van Deloitte, en de andere panelleden onder leiding van Yves Van Durme, human capital lead bij Deloitte, hadden het in de aanloop naar de uitreiking eigenlijk veel meer over talent dan over technologie.

'Het verschil maken' met mensen

In een panel zat niet toevallig ook een chief people director, met name Bart Lambrechts, van Carglass. Voor hem primeert technologie die mensen helpt om te doen wat Carglass wil doen: 'Het verschil maken'.

Cruciaal in het discours van iedereen was het vermogen van de organisatie om medewerkers autonomie te geven en te laten groeien. Dat groeien is ook belangrijk voor Steven Verhoeven, ceo van Ugentec, een groeibedrijf dat moleculaire diagnoses automatiseert via AI. Ugentec ziet hoe snel technologische kennis evolueert. Het is dus zaak om medewerkers te laten leren.

Winnaars

Winnaar van de avond werd Elysia. Met een omzetgroei van 2.857,57% in de voorbije vier jaar eindigde Elysia niet alleen op de eerste plaats in de Fast 50, maar werd het ook bekroond als snelste groeier in de categorie Healthcare en Life sciences (zie verder). Elsyia ontwikkelt instrumenten die worden gebruikt bij radioactiviteitmeting en kwaliteitscontrole. Ceo Francois Moonen zegt dat die groei te danken is aan een "internationale mindset, de steun van aandeelhouders bij de aankoop van een Duitse concurrent en de strategie om oplossingen te bedenken en niet alleen apparatuur".

De tweede plaats ging naar Sortlist (met een omzetgroei van 2.289,23%). Derde werd Silverfin (+2.132,07%).

Showpad won de award voor de ‘Most Sustainable Growth’. Deloitte keek daarvoor naar de continue groei in de huidige en vorige Technology Fast 50 ranking.

Nikolaas Tahon, managing partner Deloitte Private en Programme Lead voor Deloittes Technology Fast 50, concludeert dat forse groeicijfers nog steeds mogelijk zijn. "De finalisten geven elk jaar blijk van een consistente strategie-implementatie, een internationale businessaanpak en kwaliteit.”

Bijkomende awardcategorieën

Deloittes Technology Fast 50 bekroont ook de snelst groeiende bedrijven in zeven verschillende sectoren.

  • Healthcare en Life sciences: Elysia.
  • Environmental Technology: Cogengreen, bedenker van een systeem dat tegelijk warmte en elektriciteit kan produceren.
  • Fintech: Codabox, marktleider voor CODA-bestanden.
  • Media & Entertainment: THEO Technologies, video-ervaringen op om het even welk platform of apparaat.
  • Software: Sortlist, een matchmakingplatform dat bedrijven koppelt aan het ideale (digitale) marketing- of communicatiebureau.
  • Communications: Level 27, ondersteunt bedrijven om betere applicaties en websites te bouwen.
  • Hardware: Octinion, een R&D-bedrijf gespecialiseerd in mechatronische productontwikkeling toegepast op biologisch materiaal.

Rising Star: Keyrock

De Rising Star 2019 werd geselecteerd uit de tien beloftevolste bedrijven die minder dan vier jaar actief zijn. Rising Star werd Keyrock, dat software ontwikkelt om eenvoudig liquiditeit te bieden aan alle financiële markten, met behulp van zelfaanpassende liquiditeitsalgoritmen en een intuïtieve gebruikersinterface.

Kevin de Patoul, ceo Keyrock, is blij met de erkenning van werk dat het team van twintig mensen om hun visie op de kapitaalmarkt uit te bouwen. "We zien de technologische disrupties in ons marktsegment met optimisme tegemoet.”

Most disruptive innovator: Magic Instruments

Magic Instruments, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp van halfgeleiderchips en slimme sensoren op basis van machine learning, werd Most Disruptive Innovator. Deze award wordt toegekend aan de Rising Star-genomineerde die het revolutionairste concept of product heeft ontwikkeld in een specifiek technologiesegment.

Kwaliteit was top

Nikolaas Tahon zag dit jaar naar eigen zeggen de hoogste kwaliteit van de start- en scale-ups van dit jaar sinds de lancering van Deloittes Technology Fast 50 vijf jaar geleden in België. "We verwachten dat de meeste, zo niet alle, bedrijven in de nabije toekomst succes zullen boeken.”

Klik hier voor de volledige Fast 50 lijst.