Privacyverklaring

Telt hr te veel hr-mensen?

28 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut

HR moet zichzelf heruitvinden. Maar dat zal eerder gebeuren als er ook voldoende buitenstaanders bij betrokken zijn. HR telt te veel hr-mensen. Dat concluderen we uit een podcast van Bruce Fecheyr-Lippens (Solvay).

Bruce Fecheyr-Lippens is Digital HR en HR director bij Solvay. Ondanks die titels heeft hij géén hard-core hr-background, zo lezen we op nexxworks. Zijn blik is eerder strategisch en technologisch. Hij denkt dat "er te veel pure hr-mensen zitten in hr".

Blind voor nieuwe mogelijkheden

Peter Hinssen (nexxworks) heeft een en ander genoteerd tijdens een gesprek met Bruce Fecheyr-Lippens. Als je wil innoveren en disrupteren in hr, zo luidt de redenering verder, dan heb je een fris perspectief nodig van een buitenstaander. Traditionele hr-mensen hebben het waarschijnlijk moeilijker om opwindende mogelijkheden te zien.

Comfortzone

Bovendien zullen ze bang zijn om hun baan te veranderen en uit hun comfortzone te komen. Daar kan nooit veel opwindends of nieuws uit voortkomen, luidt de conclusie. Innovatie floreert op het kruispunt tussen talent, jobs, afdelingen en sectoren. Daarom denkt Bruce Fecheyr-Lippens dat we meer niet-hr-mensen nodig hebben in hr.

Experimenten

Fecheyr-Lippens is er ook van overtuigd dat hr geen zaak zou moeten zijn van hr in een organisatie. Leiders zoals de COO, de CFO of de CEO moeten de zaak in handen nemen en hr zowel de instrumenten geven als de financiering om de werknemersbeleving (employee experience), de samenwerking en de innovatie op een hoger niveau te tillen. “Het is absoluut noodzakelijk dat hr meer risico's neemt om zichzelf heruit te vinden."

Net zoals je moet experimenteren met klanten, zakenmodellen, markten, producten en diensten..., moet je dat ook doen met hr.

Bron: nexxworks