Privacyverklaring

'Terug naar de echte passie!'

2 mei 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Na twee decennia in verschillende hr-rollen bij dienstverlener Securex werd Katelijne Schoonjans er directeur van het customer center. Ondanks het boeiende beroep besloot ze dat hr haar echte passie is.

Katelijne Schoonjans solliciteerde dan ook voor de functie van hr-manager Belgium bij Agrifirm, een Nederlands bedrijf dat wereldwijd drieduizend medewerkers tewerkstelt in de landbouwsector. De organisatie wil bouwen aan een duurzame voedselketen voor toekomstige generaties en als partner deze transitie in de landbouw ondersteunen. Agrifirm was op zoek naar een ervaren hr-manager voor het op poten zetten van een coherent hr-beleid binnen een nieuwe Belgische businessunit.

Opdracht

De ervaring van Katelijne Schoonjans was nodig om in de nieuwe businessunit, het gevolg van een overname en het samenvoegen van twee organisaties, de harmonisatie en integratie te leiden. Haar opdracht bestaat in het ontwikkelen van hr-structuren en -rollen binnen de nieuwe Belgische poot. Het verder professionaliseren van hr is een belangrijke opdracht. “De zaadjes waren gezaaid, maar de verdere ontwikkeling moet nog gebeuren. Ook de implementatie van SuccesFactors is een niet onbelangrijke taak. Een aantal zaken wordt geïnspireerd door een corporate hr-plan, al hebben we ook een eigen opdracht met een duidelijke focus op leadership development. De cultuur moet verder ontwikkeld worden, met nadruk op de verankering van de kernwaarden van de groep. Vanuit operationeel oogpunt werk ik als businesspartner van het managementteam. Verder probeer ik de medewerkers te verbinden. Dat vergt veel communicatie en informatie bij het begeleiden van zowel leidinggevenden als andere werknemers. Als ploeg maken we deel uit van het internationaal hr-team onder de leiding van de corporate hr-directeur.”

Loopbaan

Katelijne Schoonjans stapte 100 dagen geleden van de dienstensector naar een productieomgeving. “Ik koos bewust voor een omgeving waarvoor ik waarde kan brengen op basis van mijn ervaring en die mij ook leeropportuniteiten biedt: andere business, ander sectoraal kader, blue collars. Ik stel vast dat de menselijke behoeften niet fundamenteel verschillend zijn. Finaal gaat het om het ontwikkelen van een hr-beleid dat het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen ondersteunt, op een manier waarop het welzijn van de medewerkers is gegarandeerd, zodat ze zich verbonden voelen met de organisatie.”

Toekomst

De hr-manager ziet duidelijke uitdagingen voor hr op korte en lange termijn. Voor de acquisitie van talent in een krappe arbeidsmarkt wil ze inzetten op diversiteit, zowel op het vlak van doelgroepen als statuten. “We zullen creatief moeten zijn in het aanboren van andere kanalen. Het employee ambassadorship zal een grote rol spelen. De kandidaat heeft het voor het zeggen vandaag. Thema’s als welzijn en veerkracht, maar evengoed atypische loopbaanontwikkelingen en levenslang leren zullen een opdracht zijn voor hr. De uitdaging is het evenwicht te vinden tussen een beleid dat inspeelt op individuele noden en een billijke aanpak garandeert. We zullen op maat moeten werken, zowel wat betreft loopbaan, jobinhoud als verloning. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken zal niet meer verdwijnen. De technologie zal ons takenpakket beïnvloeden. Toch is mijn eerste uitdaging nu het bouwen aan mijn team. We moeten ons constant vernieuwen en met de nodige wendbaarheid inspelen op de uitdagingen die op ons afkomen.”