Privacyverklaring

Test met vierdagenweek bij Unilever in Nieuw-Zeeland

3 december 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Unilever laat 81 medewerkers in Nieuw-Zeeland een jaar lang werken op basis van een vierdagenweek. De producent van consumentengoederen betaalt vijf dagen.

De bedoeling is de manier van werken te veranderen en niet om bijvoorbeeld evenveel uren te kloppen op vier dagen als op vijf dagen. “Als we uiteindelijk belanden in een situatie waarin het team vier lange dagen gaat werken, dan slaan we de bal mis,” zo zegt een lokale manager.

Het gaat om een experiment. Unilever garandeert niets voor de toekomst. Ook voor de rest van de activiteit in de wereld en voor de 160.000 medewerkers belooft Unilever niets. Al gelooft het management dat de organisatie als geheel veel zal leren uit het experiment. In Nieuw-Zeeland produceert Unilever geen van zijn wereldwijd verkochte consumentenproducten. Het gaat om werknemers actief in sales, distributie en marketing. Ook deeltijds werkenden krijgen de kans om 80 procent van hun deeltijds engagement te werken (voor 100 procent van hun loon).

In Nieuw Zeeland experimenteerde de vastgoedplanner Perpetual Guardian al met zijn 250 medewerkers en dat stelde sterke stijgingen vast in productiviteit. Stichter Andrew Barnes zag geen nadelen en stelde enkel vast dat de productiviteit groeide dankzij meer efficiënties rond de werkplek

In Nieuw-Zeeland pleitte eerste minster Jacinda Ardern om de mogelijkheid te bekijken van een vierdagenweek naar aanleiding van de pandemie.

Eerder dit jaar sprak de ceo van Unilever, Alan Jope, al over een toekomst met kantoorwerk gedurende ‘een paar dagen per week’ en ‘twee of drie thuis’. In een voor de rest somber bericht zag hij hoe de crisis veel productiviteit en flexibiliteit aan het licht bracht in zijn teams. Het kantoorwerk wordt een stuk ‘hybrider’. Daar was toen geen sprake van een kortere werkweek.

BRON: BBC, The Guardian, Reuters

Ceo Unilever ziet toekomst met slechts een ‘paar dagen’ werk op kantoor