Privacyverklaring

Tewerkstelling hernam van 60 naar 67% in mei

11 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De relance van de tewerkstelling is in mei in alle gewesten en provincies gestart: de tewerkstelling steeg van 60 naar 67 procent. Dat kwam vooral door een daling van de tijdelijke werkloosheid van 22 naar 13 procent.

Hr-dienstenverlener SD Worx leidt dat af uit de meest actuele loongegevens via de maandelijkse ‘SD Worx Employment Tracker’ op basis van bijna een miljoen werknemers in de privésector.

Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx, ziet voor de maand mei de eerste echte positieve ommekeer in de tewerkstelling: “De stijging van 60% naar 67% percentage gewerkte dagen is te vooral te danken aan een forse daling van 43% van de tijdelijke werkloosheid: van 22% in april naar 13% in mei. Maar we zitten zeker nog niet op het ‘normale’ niveau van dezelfde periode vorige jaar; er is nog 12% te overbruggen.”

Grootste inhaalbeweging bij kleine kmo’s

Zowel kmo’s als grote organisaties sterk zijn getroffen door de coronacrisis, maar SD Worx ziet het aandeel gewerkte dagen het sterkst stijgen bij kmo’s en meer specifiek bij de zeer kleine organisaties (<20 werknemers). Kmo’s tot 20 werknemers waren in februari nog koploper met 87% gewerkte dagen maar vielen in april terug tot 55%. Met 64% gewerkte dagen in mei maken ze de grootste inhaalbeweging maar liggen ze nog achter op grotere organisaties en zitten ze 20% onder het niveau van vorig jaar.

Meest getroffen regio’s stijgen meest

De relance is zichtbaar in alle gewesten en provincies. Hoewel het percentage gewerkte dagen in Brussel nog steeds het hoogst is (net als vorige maand) en het laagst in Wallonië, ziet SD Worx een sterke stijging in Wallonië met maar liefst 16%, gevolgd door Vlaanderen met 11% en Brussel met 9%.

Alle gewesten liggen nu vrij dicht bij elkaar wat de gewerkte dagen betreft met 68% voor Brussel, 67% voor Vlaanderen en 65% voor Wallonië. Toch zijn er nog provinciale verschillen: de meest getroffen regio’s Namen, Luxemburg en Luik in Wallonië en Limburg en West-Vlaanderen in Vlaanderen kennen de grootste stijging.

Het volledige rapport