Privacyverklaring

Thomas More start met postgraduaat People Analytics

13 januari 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Stéphanie Pattyn

“We hebben vastgesteld dat er een grote nood is aan analytische competenties bij medewerkers van hr-afdelingen. En uit een marktstudie konden we afleiden dat er geen volwaardige studie is die deze behoefte kan afdekken. Dat willen we veranderen,” zegt Stéphanie Pattyn.

Thomas More start in februari 2023 met een postgraduaat People Analytics dat tot december zal lopen. Met de opleiding wil de hogeschool hr-medewerkers de mogelijkheid geven om in hun eigen omgeving een businessvraag of een probleem te analyseren en op basis van feiten met een oplossing te komen.

Trein afgeschaft

“Toen ik hier over begon na te denken, nam ik nog vaak de trein. Maar ik raakte gefrustreerd omdat heel wat treinen afgeschaft werden door een gebrek aan personeel, zo werd het aangekondigd. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om die afwezigheden en personeelstekorten juist in te schatten en oplossingen te voorzien. Een dergelijk gebrek aan inzicht heeft ook een aanzienlijke impact op de operationele werking en de inkomsten van een organisatie. Ik vind het belangrijk dat we die kennis aanscherpen,” zegt Stéphanie Pattyn, lector aan de Thomas More-hogeschool en initiatiefnemer van de nieuwe opleiding.

Cirkelconcept

Centraal in de opleiding staat het concept van de cirkel die vertrekt vanuit een kernvraag geformuleerd uit een businessbehoefte. Door de juiste data en een goede analyse komt de organisatie tot inzicht dat leidt tot een interventie. Het resultaat daarvan kun je meten en dat is daarna weer het uitgangspunt van een nieuwe vraag.

De deeltijdse opleiding start in februari en mikt specifiek op ervaren hr-medewerkers die aan de slag zijn in bedrijven en organisaties. Om de twee weken krijgen ze zes uur les op de campus, aangevuld met webinars. De belangrijkste lesgever is de Nederlander Sjoerd van den Heuvel, die een vergelijkbare cursus geeft aan de Hogeschool Utrecht. Bij onze noorderburen is het al een tijdje mogelijk om een bachelor te halen voor deze thematiek.

Ook voor ‘softe’ thema’s

“Daarnaast ligt de nadruk op veel praktijk, met een aantal cases gebracht door onder andere Bekaert en Politie Antwerpen. Naast het geven van een aantal lessen, zal ik vooral optreden als begeleider van de praktijksessies”, zegt Stéphanie Pattyn.

Heel wat hr-afdelingen werken nu aan softe thema’s zoals engagement en leiderschap. Komen die ook in aanmerking voor een doorgedreven analyse? “Zeker. Ik ben ervan overtuigd dat je net een cijfermatige analyse nodig hebt om op die thema’s vooruitgang te boeken. En ook de andere afdelingen in de organisatie zullen meer respect krijgen voor hr wanneer de afdeling met uitgewerkte analyses en voorspellingen komt”, legt Stéphanie Pattyn uit.