Privacyverklaring

Collega’s zijn niet het probleem maar de remedie tegen pestgedrag

23 maart 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door MART PRODUCTION via Pexels

6,4 procent van de werknemers ervaarde pestgedrag tijdens de laatste zes maanden. De belangrijkste vormen van pestgedrag zijn informatie achterhouden, roddelen en herhaaldelijke opmerkingen over een vergissing.

Een en ander blijkt uit een bevraging van IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, bij 39.792 Belgische werknemers. “Deze cijfers bevestigen nog eens dat de telewerkgolf het pesten zeker geen halt heeft toegeroepen”, zegt ceo Lode Godderis. Het verplaatste zich naar de digitale sfeer.

Wat houdt dat pesten in?

Vaak aangekruiste vormen zijn

  • informatie achterhouden die het werk bemoeilijkt’ (42,7% heeft er minstens af en toe last van);
  • roddelen (42,1%);
  • 28,1 procent last van collega’s die herhaaldelijke opmerkingen maken over een vergissing (28,1%);
  • uitsluiting (17,2%).

Een preventief beleid kan alvast voldoende opgeleide vertrouwenspersonen voorzien, die op een laagdrempelige manier te contacteren zijn én gekend zijn binnen de organisatie.

Sociale controle

Lode Godderis pleit verder voor een gezonde sociale controle. Collega’s zijn niet het probleem, maar eerder de remedie. “Geroddel, beledigingen en uitsluiting zijn gedragingen waar je ook als niet-betrokken werknemer doorgaans signalen van opvangt. En dan kan je daar op verschillende manieren mee omgaan: steun bieden aan het slachtoffer, de pesters op hun gedrag aanspreken of zelfs het topic bespreekbaar maken met de werkgever. Uiteraard is de juiste keuze afhankelijk van je eigen karakter en de aard en ernst van de situatie en de wensen en het welzijn van het slachtoffer. Werkgevers die een positieve bedrijfscultuur en teamgeest smeden, met een duidelijk charter waarin ongewenst gedrag niet past, hebben hierbij een voorsprong. In zo’n kader vinden werknemers een gezonde sociale controle veel vanzelfsprekender.”

Geslachten en leeftijd

Op demografisch vlak vallen een aantal verschillen op. Mannen ervaren specifieke types gedrag beduidend frequenter dan vrouwen, zoals ‘informatie die wordt achtergehouden’ (46,8% mannen tegenover 38,2% vrouwen), ‘herhaalde opmerkingen over vergissingen’ (31,6% tegenover 24,3%) en ‘grappen uithalen die onaangename verrassingen bezorgen’ (13,9% tegenover 6,5%). Voor andere vormen van pestgedrag liggen die cijfers dichter tegen elkaar.

Op leeftijdsvlak zijn er minder grote verschillen, al blijken mensen jonger dan 45 wel meer pestgedrag te ervaren (7,4%) dan 45-plussers (5,3%).

Qua types pestgedrag is het enige noemenswaardige verschil dat jongere collega’s vaker vervelende opmerkingen krijgen over vergissingen dan oudere (30,7% tegenover 24,9%).