Privacyverklaring

Tien tips voor telewerk

1 september 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Wat wordt uw ideale formule voor het hybride werken? Om die te vinden, experimenteert u best. De enige zekerheid is immers dat het maatwerk zal zijn, zo concludeerden experten op een event over telewerken.

Telewerk wordt een succes als medewerkers daardoor op een duurzame manier resultaten halen. Met aandacht voor de productiviteit en het welzijn. Dat zijn alvast de belangrijkste krachtlijnen uit een Nationale Telewerkconferentie die het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vorige week organiseerde. Tien sprekers inspireerden tot evenveel tips voor telewerken.

Maatwerk

Eén boodschap klonk erg luid: de ideale oplossing wordt maatwerk. Neem dan ook de tijd om die te zoeken, zo luidt de aanbeveling. Experimenteer en observeer. Zo wordt duidelijk welke regelingen passen bij uw eigenheid, cultuur, sector, teams, individuele noden ... Tussen ‘thuis’ en het ‘kantoor’ zitten misschien nog satellietkantoren, coworking spaces, deelkantoren, …

Wees bij uw zoektocht ook creatief. Laat u niet te snel een oplossing dicteren door de vele berichten over regelingen in dagen per week. Waarom niet nadenken over dagen per maand, per trimester... Of in halve dagen, in een uitbreiding met flexibelere uren, …

Welzijn

Uw oplossing kan meteen ook bijdragen tot meer welzijn voor medewerkers, misschien wel door een meer duurzame integratie van leven en werk. Al houdt het VBO een slag om de arm: het gaat om een evenwicht tussen die betere integratie van leven en werk enerzijds en de efficiënte werking van het bedrijf anderzijds.

Leiderschap

Iedereen is het er ook over eens dat het leiderschap hier belangrijk wordt. Managers kennen hun team het best en weten hoe ze het best rekening houden met individuele aandachtspunten. Zij kunnen ook het beste waken over de verbondenheid tussen medewerkers.

Betrokkenheid

Maar u kunt niet van hen verwachten dat ze zonder meer veel meer gaan coachen. Of dat ze leren om hun medewerkers te vertrouwen en tegelijk toch voldoende interesse te tonen. “Houd controle beperkt, maar laat de medewerker niet volledig los,” zo klinkt het dan. Spreek duidelijke doelstellingen af. Dat biedt houvast en is belangrijk voor het vertrouwen en de motivatie van de medewerkers omdat ze zo ervaren dat ze groeien en bijdragen aan de ambities van de onderneming. Ook hier zal dit voor elke medewerker anders liggen. Houd in het achterhoofd dat niet elke medewerker een geboren telewerker is.

Al dat experimenteren doet u best niet top-down. Creëer betrokkenheid bij het uitwerken van een telewerkbeleid. Sommige bedrijven organiseren consultatie, maar ga ook spontaan met uw medewerkers in gesprek. Luister naar de betrokkenen en duidt vooral waarom en hoe bepaalde beslissingen tot stand kwamen.

Dit alles in de vorm van tien tips: Telewerk: 10 do’s-and-don'ts