Privacyverklaring

Tips om te slagen als digitale nomade

24 oktober 2024
Tekst
Sam-Lucas Van Dyck
Beeld
Eline Fruytier

De afgelopen jaren heeft de levensstijl van de digitale nomade aan populariteit gewonnen. Door de opkomst van technologie voeren steeds meer professionals hun werk volledig online uit. Dit creëert de vrijheid om vanuit elke locatie ter wereld te werken en vraagt om de nodige voorbereiding en aanpassing. Waar moet je rekening mee houden als je besluit om voor een langere tijd vanuit het buitenland te werken? Dit artikel bespreekt enkele aandachtspunten en praktische tips.

“Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de werknemers droomt om zijn of haar baan te doen als digitale nomade”, aldus Eline Fruytier van DEEL.

Houd rekening met tijdzones

Werken vanuit een ander land brengt vaak verschillende tijdzones met zich mee. Deze verschillen brengen uitdagingen met zich mee, vooral wanneer er regelmatig vergaderingen gepland staan. In zulke gevallen is het belangrijk om asynchrone communicatie te omarmen. Dit betekent dat je niet direct taken en feedback afstemt, maar het afhandelt wanneer het voor beide partijen uitkomt. Werk je graag buiten de standaard 9-tot-5-uren? Dan past deze levensstijl wellicht goed bij jou.

Duidelijke communicatie over beschikbaarheid

Een van de grootste uitdagingen voor een digitale nomade is het behouden van een goede communicatie met collega’s en klanten. Het is essentieel om duidelijk te zijn over je werktijden en beschikbaarheid. Want collega’s kunnen gefrustreerd raken als ze niet weten wanneer je beschikbaar bent. Zorg ervoor dat je agenda up-to-date is en maak gebruik van out-of-office meldingen wanneer je even niet bereikbaar bent. Dit voorkomt misverstanden en helpt om verwachtingen te managen.

Respecteer culturele verschillen

Wanneer je in een ander land werkt, krijg je te maken met andere culturele normen en gewoonten. Lunchtijden, communicatiestijlen en zelfs de manier waarop lichaamstaal wordt gebruikt, verschillen sterk van wat je gewend bent. Verdiep je daarom in de lokale cultuur en probeer je aan te passen aan de gewoonten van het land waarin je verblijft. Door rekening te houden met deze subtiele verschillen, verloopt communicatie effectiever en bouw je een betere band op met de lokale gemeenschap.

Blijf verbonden met je team

Als digitale nomade ben je fysiek verwijderd van je collega’s, wat het onderhouden van goede werkrelaties moeilijker maakt. Teambuilding is daarom extra belangrijk om een gevoel van verbondenheid en samenwerking te behouden. Zorg dat je regelmatig virtueel contact hebt met je team en besteed aandacht aan het opbouwen en onderhouden van onderling vertrouwen.

Positieve impact op de lokale gemeenschap

Digital nomads hebben een positieve impact op de lokale economie. Door gebruik te maken van lokale diensten zoals accommodaties, cafés en coworking-ruimtes, help je mee aan de ontwikkeling van deze regio’s. Dit kan leiden tot verbeterde infrastructuur, betere toegang tot snel internet en nieuwe arbeidskansen voor de lokale bevolking. Daarnaast biedt het leven in een andere cultuur een kans om je horizon te verbreden en nieuwe ideeën en vaardigheden op te doen.

Is het leven als digital nomad iets voor jou?

Als je na het overwegen van deze punten nog steeds enthousiast bent over het idee om als digitale nomade aan de slag te gaan, bespreek dan de mogelijkheden met je werkgever. Weet je nog niet zeker of het volledig werken op afstand bij je past? Overweeg dan een workation, waarbij je voor een kortere periode vanuit het buitenland werkt. Thuis werken blijft ook altijd een optie. Uiteindelijk gaat het erom dat je kiest voor de werkomgeving die het beste bij jouw leven en werkstijl past.

Visual by DALL-E Open AI