Privacyverklaring

Top 3 hr-uitdagingen voor 2020

3 februari 2020
Tekst
Partner Content

Wat zijn jouw strategische uitdagingen voor het nieuwe jaar op het vlak van hr? Hoe ga je daar mee om? Welke acties neem je om medewerkers geëngageerd te houden? Denk je dat je de juiste mensen zal vinden? Acerta polste bij meer dan 100 werkgevers naar wat zij als de voornaamste hr-uitdagingen zien voor 2020. Dit werd de top 3:

1. De juiste medewerkers behouden

68% van de werkgevers zegt bezorgd te zijn dat hun goede medewerkers andere oorden zullen opzoeken in 2020. Toch zegt het grootste deel (64%) vandaag geen moeite te hebben om medewerkers blijvend te engageren. Wie het wel moeilijk heeft om mensen te houden, bekent dat ze eigenlijk geen actie ondernemen om dat wel te doen.

Als werkgever heb je zelf de troeven in handen om een aantrekkelijke werkgever te zijn: feedback- en evaluatiegesprekken houden, opleidingen voorzien, doorgroeimogelijkheden aanbieden, bijkomende verantwoordelijkheden geven, verschillende verloningsopties aanreiken; het zijn maar enkele van de mogelijkheden.

2. Instroom van nieuwe medewerkers

Bijna de helft ziet instroom van nieuwe medewerkers als de voornaamste uitdaging voor het nieuwe jaar op het vlak van hr-beleid. De arbeidskrapte zal ook in 2020 het landschap blijven bepalen. Werkgevers zeggen bereid te zijn niet-Belgen, anderstaligen of nieuwe Belgen in te zetten. Zo kan je onder andere openstaande vacatures invullen, meer diversiteit creëren en het imago positief beïnvloeden. Al schrikt de taalbarrière sommigen wat af. Zeker bij bedienden is er nog marge bij deze doelgroep.

3. De inzetbaarheid van medewerkers verbeteren

Ten slotte is het ook een uitdaging om zorgvuldig om te gaan met het talent en het potentieel dat je in huis hebt. Voor een maximale inzetbaarheid van je medewerkers, moet je werken aan hun toekomstige vaardigheden (al is dit ook de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf).

Bijna alle werkgevers zijn zich ervan bewust dat werknemers in de toekomst andere skills zullen nodig hebben door de digitalisering – in de socialprofitsector staan deze digitalisering en nieuwe technologieën zelfs in de top 3-uitdagingen. Het gaat dan over zowel hard skills (digitale vaardigheden), als soft skills, zoals samenwerken op afstand en flexibel omgaan met veranderingen. Blijven bijscholen is de boodschap.

Zet in op talentontwikkeling!

Bekijk gratis het webinar of download onze whitepaper over talentontwikkeling.