Privacyverklaring

Trauma op de werkvloer: tijd om de stilte te doorbreken

30 mei 2025
Tekst
Hanne Vermaerke
Beeld
Hans Stockmans

In de Belgische bedrijfscultuur blijft trauma een taboe. We praten wel over welzijn, maar zelden over wat er écht onder de oppervlakte leeft. Een eenmalige traumatische gebeurtenis - zoals een (dodelijk) arbeidsongeval, agressie op de werkvloer, pesten, burn-out, ontslag, een verkeersongeval of een ingrijpende ziekte - kan iemands leven volledig ontwrichten. Toch ontbreekt het op de werkvloer vaak aan structurele erkenning, laat staan begeleiding. Annick Rogiers, voormalig hr-manager, weet dat als geen ander. Ze besloot het roer om te gooien en slachtoffers van eenmalig trauma op de werkvloer een stem te geven.

“Als het over trauma gaat, zwijgen we in de Belgische bedrijfscultuur”, start Annick. Ze overleefde een gewapende overval en verloor haar partner in een verkeersongeval op weg naar zijn werk. “Ik ben bijna meteen opnieuw aan de slag gegaan terwijl mijn rouwproces amper begonnen was. Ik werd constant getriggerd door andere incidenten op het werk en raakte volledig uitgeput.”

Uiteindelijk stopte Annick op aanraden van haar arts met werken en vertrok naar Nieuw-Zeeland. Daar begon haar proces van verwerking én heroriëntatie. Ze volgde een coachingstraject en bundelde haar ervaring in het boek Sterker dan je trauma - Hoe transformeren van slachtoffer naar held - een openhartig relaas over haar eigen pad van verwerking naar posttraumatische groei.

Vandaag zet Annick zich als gecertificeerde traumacoach, hr-consultant en specialist in de sociale aspecten van ESG in voor organisaties die trauma niet langer willen doodzwijgen. Ze richtte het Sustainable Wellbeing Platform after Trauma op en werkt samen met bedrijven die na de eerste opvang via preventiediensten willen investeren in duurzame, diepgaande begeleiding.

“Mijn werk is geen vervanging van wat preventiediensten doen, maar een aanvulling”, legt ze uit. “Ik focus op wat komt ná de eerste opvang: posttraumatische groei, veerkracht en cultuurverandering.” Annick begeleidt organisaties in het structureel opnemen van trauma binnen hun welzijnsbeleid, met ruimte voor herstel én erkenning. Want echte veerkracht begint waar de stilte stopt.

HRmagazine brengt het thema 'trauma op de werkvloer bespreekbaar maken' onder de aandacht en zoekt organisaties die mee willen stappen in dit initiatief. Door deel te nemen aan een seminarie of een inhoudelijke samenwerking toon je als organisatie je engagement voor mentaal welzijn en een veilige werkomgeving. Samen maken we het verschil – zichtbaar én voelbaar. Meet weten? Contacteer bianca.vinck@nieuwemediagroep.be.