Privacyverklaring

Uw week van 23 december - WAT een verspilling van talent

23 december 2021
Tekst
Jo Cobbaut

Toen de rel losbarstte over racisme in het voetbal, dacht ik aan ons artikel over Afrikaanse hooggeschoolden aan de zijlijn. Wist u dat België ruim 120.000 hooggeschoolden telt van Afrikaanse afkomst die zelden op het niveau van hun diploma werken? Een aantal werken trouwens helemaal niet. Hoe valt dat te rijmen met de talentschaarste?

Zonde van het talent, zo dacht ik ook al toen ik de studie las over ‘Kind of Carrière?’: (kinder)zorg blijft onevenredig veel bij vrouwen terecht komen’. Misschien rijpen de geesten, als we zien dat 4 op 5 zelfstandige vaders hun ouderschapsverlof maximaal opnemen, maar we zijn er nog lang niet.

Van Dewi Van De Vyver, ceo van Flow Pilot, krijgen we al stof tot nadenken, al begint haar analyse in de context van het gebrek aan vrouwen in STEM-beroepen. Zij argumenteert hoe divergentie tussen de geslachten “al zeer vroeg wordt aangeleerd, nog voor je als individu enig besef hebt van een genderidentiteit.”

De nadruk die Van De Vyver legt op het impliciet ingeprent krijgen van rollen en stereotypen, kan ook nuttig kunnen zijn voor de analyse van het racismeprobleem. In beide gevallen speelt een onbewuste beeldvorming die ons wordt meegegeven door onze omgeving.

Voor de talentschaarste waar u mee kampt, bestaan geen kortetermijnremedies. Maar een bewust diversiteits- en inclusiviteitsbeleid is zeker een deel van uw puzzel.

Onze inspiratie deze week