Privacyverklaring

Vandaag zijn jongeren de baas

22 mei 2025
Tekst
Hanne Vermaerke
Beeld
Koen Van Roey door Jonas Roosens

Vandaag mogen verschillende jongeren uit Mechelen, Antwerpen en Turnhout voor één dag de schoolbanken inruilen voor een bureau bij de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, Coca-Cola Europacific Partners of het rectoraat van de Thomas More-hogeschool. ‘Baas van Morgen’ is een initiatief van JINC, een organisatie die jongeren uit een sociaaleconomisch uitdagende omgeving de kans biedt om kansrijke keuzes te maken voor de toekomst. Directeur Koen Van Roey vertelt.

Wat doet Jinc?

“Gedurende hun volledige schoolloopbaan stimuleren we jongeren tussen acht en achttien jaar die opgroeien in een uitdagende thuissituatie om hun talenten te ontwikkelen. Alles begint uiteraard met school, maar een rijk netwerk is minstens zo belangrijk en dat is wat we met JINC doen, hen in contact brengen met de omgeving. We kijken naar bedrijven en ondernemers om hun kennis, expertise en passie te delen. Zo willen we jongeren warm maken om kansrijke keuzes te maken en in de toekomst een job te vinden die hen gelukkig maakt. Tijdens het schooljaar organiseren we daarom samen met scholen en bedrijven diverse projecten, Baas van Morgen is de kers op de taart waar alles samenkomt. Het geeft jongeren de kans om voor één dag aan het roer te staan.”

Welke impact heeft ‘Baas van morgen’ op de jongeren en de bedrijven?

“Het initiatief van JINC zorgt voor een wederzijdse verrijking. We dagen CEO’s uit om jongeren een vraagstuk voor te leggen waar ze zelf mee worstelen of waar het bedrijf een frisse blik op wil.

Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat dergelijke projecten bijdragen aan veerkracht en zelfredzaamheid bij jongeren uit een sociaaleconomisch uitdagende thuissituatie. En die veerkracht, dat is dé sleutel tot succes op de arbeidsmarkt.”

Welke rol is er weggelegd voor hr-professionals om gelijke kansen te stimuleren?

“Doorheen onze verschillende projecten laten we jongeren stapsgewijs kennismaken met de werkvloer. Zo organiseren we ook workshops ‘Sollicitatietraining’ en daarbij kunnen hr-professionals een grote hulp zijn voor de jongeren. Door het toenemend belang van de online wereld worstelen ze vaak met basisvaardigheden zoals telefoneren of het in gesprek gaan met vreemden tijdens een sollicitatiegesprek. Ervaring leert ons dat praktisch advies van hr-professionals tijdens deze workshops meer impact heeft dan wanneer leerkrachten deze delen met hun leerlingen.

Daarnaast zijn deze kennismakingen de gelegenheid voor hr-professionals om toekomstige werknemers beter te leren kennen. Zo zien we op dit moment dat heel wat jongeren zich ontmoedigd voelen om te solliciteren vanwege de hoge vacature-eisen die vandaag vaak gesteld worden. Hier kan de wisselwerking tussen hr en jongeren een unieke en positieve mogelijkheid bieden voor beide partijen. Jongeren leren tijdens de workshops hun eigen kwaliteiten herkennen en benoemen. Daarnaast maakt het hr-professionals bewust van het feit dat ze bepaalde eisen beter kunnen heroverwegen om interessante profielen niet te ontmoedigen.

Bovendien gaat het veel verder dan jongeren ondersteunen tijdens een workshop. Met JINC ondersteunen en inspireren we hen doorheen hun volledige schoolloopbaan waardoor we toekomstige werknemers klaarstomen voor een succesvolle start op de arbeidsmarkt.”

Photographer: Jonas Roosens | Copyright: Jonas Roosens - JINC